in

Kabinet wil kieswijze Eerste Kamer aanpassen, pakt nadelig uit voor kleinere partijen

Het wil voortaan om de drie jaar de helft van de Eerste Kamer vernieuwen. Voor kleine partijen kan dat nadelig uitpakken. En dus is het allerminst zeker dat coalitiepartij met het voorstel in zal stemmen.

Tijdens het debat over de door het kabinet voorgestelde grondwetswijzigingen gooit Kamerlid Martin Bosma () woensdagochtend zijn charmes in de strijd.

“U bent de hoop van het vaderland dezer dagen”,  zegt hij tegen zijn collega Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

En dan, in één adem door: “Ik neem aan dat u uw fractie adviseert om tegen dit voorstel te stemmen, zodat het feest niet doorgaat.”

Aan de orde is een voorstel van het kabinet om de wijze waarop Eerste Kamerleden worden verkozen aan te passen. en zijn ministers willen een verkiezingsmethode van voor 1983 in ere herstellen.

Tot dat jaar werden Eerste Kamerleden niet verkozen voor een termijn van vier jaar, maar zes jaar.

Elke drie jaar werden er verkiezingen gehouden, waarna de helft van de senatoren werd ververst.

Door terug te grijpen op die methode, hoopt het Kabinet de Eerste Kamer op grotere afstand van de dagelijkse te zetten. De Eerste Kamer wordt ….

Lees verder bij de bron: Trouw


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zeer dodelijke pandemie? Evaluatie sterfgevallen Duitsland 2020: Tot november precies volgens het gemiddelde

EU ‘adviseert’ lidstaten: stel een avondklok in