in ,

Kamer krijgt geen inzage in belastingafspraken met miljarden ontwijkende IKEA

De Tweede Kamer krijgt toch geen vertrouwelijke inzage in de afspraken van de fiscus met multinational IKEA. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) legt het verzoek van de Kamer naast zich neer.

Hij erkent dat de Kamer recht heeft op informatie, maar hij wil in principe geen informatie specifiek over IKEA geven. Hier weegt geheimhouding zwaarder, aldus Wiebes woensdag.

meldde onlangs nog dat de Kamer inzicht zou krijgen in de manier waarop IKEA ”via belasting ontwijkt”. Europese landen zouden naar schatting 1 miljard euro aan inkomsten mislopen door belastingontwijking door IKEA.

Lees verder bij de Bron: NU.nl

IKEA heeft in de jaren van 2009 tot en met 2014 zeker 1,032 miljard euro aan belasting ontweken met een constructie die draait om de Nederlandse dochter Inter IKEA Systems. Dat blijkt uit berekeningen van de Groenen in het Europees Parlement.

Onderzoeksjournalisten zijn er geregeld druk mee. Met het opdelen van het concern heeft Kamprad ook een structuur opgezet waardoor hij en zijn familie de volledige zeggenschap uitoefenen maar officieel geen eigenaar meer zijn. Door die opzet is Kamprad verdwenen uit de lijst van superrijken. Forbes rangschikte hem lange tijd onder de tien rijksten. In 2006 stond hij vierde met 28 miljard dollar; nu IKEA niet meer als zijn bezit geldt, staat hij 497ste met slechts 3,5 miljard dollar (ruim 3 miljard euro).

Via de Nederlandse route verdwijnt het meeste belastinggeld. Alleen al in 2014 ging het om 179 miljoen euro. Ook via België ontliep IKEA veel belasting: 488 miljoen euro in vijf jaar tijd. Dat is alleen het bedrag dat andere landen van de zijn misgelopen; hoeveel niet-Europese landen misliepen aan belasting is niet onderzocht.

Lees verder bij de Bron: de Volkskrant


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuw land, Refugeeland: Vluchtelingen krijgen eigen team op Olympische Spelen

Dat wordt weer bezuinigen; Dijsselbloem: asielopvang kost dit jaar 1,5 miljard