in , ,

Kamikaze ECB, wat te doen met een heroïneverslaafde die richting zijn down gaat?

8861128702 df7f196e3a drug money

De Europese Centrale Bank (ECB) gedraagt zich als een kamikazepiloot en gaat veel te ver in zijn strijd tegen deflatie. Dat zei oud-centralebankpresident Nout Wellink donderdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Wellink reageerde op de stappen die de ECB eerder op de dag zette in een poging de matige groei en inflatie in de eurolanden aan te jagen. Volgens de voormalige topman van De Nederlandsche Bank (DNB) stelt de ECB de verkeerde diagnose voor de situatie in de eurozone en wordt daardoor het verkeerde medicijn toegediend.

,,De ECB gaat echt te ver”, stelde Wellink. ,,Ze vechten tegen deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Maar daarvan is geen sprake.” Hij vergeleek de centrale bank onder leiding van Mario Draghi met een kamikazepiloot. ,,Die gaat ook recht op zijn doel af, zonder rekening te houden met de neveneffecten.”

Lees verder bij de Bron: Europa Nu

De Europese Centrale Bank (ECB), de instelling die de euro beheert, heeft donderdag een reeks maatregelen aangekondigd om de groeivertraging van de Europese economie opnieuw aan te zwengelen.

De belangrijkste rentevoet daalt van 0,05% naar 0%, wat betekent dat de commerciële banken nu gratis geld kunnen lenen. De ECB gaat ook de aankoop van schuldpapier opvoeren van 60 miljard euro naar 80 miljard euro per maand. Voorzitter Mario Draghi kondigde verder aan schuldpapier van gezonde Europese bedrijven te gaan opkopen om hun verdere ontwikkeling te financieren. Dat moet nieuwe jobs creëren.

Het gaat om nooit geziene maatregelen, die als doel hebben geld in de economie te pompen om die economie te revitaliseren. Banken die hun geld ‘s nachts bij de ECB stallen, moeten daar nu 0,4% eerder dan 0,3% rente op betalen. Op die manier hoopt de ECB dat de banken dat geld aan bedrijven en gezinnen gaan lenen. Dat moet ook buitenlandse investeerders ontmoedigen om hun geld in de eurozone te investeren, wat op zijn beurt de daling van de euro moet versnellen, wat de export goedkoper maakt en de economische activiteit aanzwengelt.
Maar de opiniemakers zijn minder enthousiast en menen dat de ECB nu wel degelijk aan het einde van haar Latijn is:

“What is seen and what is unseen”

‘Wat te doen dus, met een heroïneverslaafde die richting zijn down gaat?’, vraagt Brecht Arnaert zich af in Macrotrends.

‘Bijspuiten! En geen klein beetje! 33 % meer dan wat je er al aan het inspuiten was. En kijk! Kijk! Hij is gezond! Het bewijs is er: de verslaafde danst! Maar het is roofbouw: hoe meer fiatgeld de economie binnenstroomt, hoe verder de marktverschuiving richting omzetbedrijven zich zal doorzetten. En ook daar klinkt logica: “Wij creëeren jobs!” Zucht. Ik moet denken aan Bastiat: “What is seen, and what is unseen”. Ja, er worden jobs gecreëerd bij enkele mastodont-bedrijven, en dan kunnen socialisten aller partijen op tv komen met een mooie persconferentie.’

Overheden worden uit de wind gezet

‘De twijfelachtige voordelen van ongebreidelde geldcreatie staan niet in verhouding tot de grote potentiële nadelen,’ schrijft Kurt Vansteeland in De Tijd.
‘Centraal bankiers spannen als leerling-tovenaars manisch-depressieve markten voor hun kar, met alle zeepbelrisico’s van dien. En vooral: door telkens de overheden uit de wind te zetten, geeft Frankfurt de Europese politici de boodschap dat ze niet dringend werk moeten maken van de vele structurele problemen die de eurozone tot chronische stagnatie veroordelen.’

De politiek is verlamd

‘De Financial Times steunt Draghi’s maatregelen, maar wijst tegelijkertijd met de vinger naar de politiek’:

‘Er is geen enkele garantie dat dit nieuwe stimulusprogramma zal werken. De laatste voorspellingen van de ECB vormen sombere lectuur. De inflatie blijft voor de rest van het jaar flirten met het nulpunt, als gevolg van de dalende olieprijzen. Het herstel van de eurozone blijft dus mak, rekening houdende met de lage verwachtingen voor de globale groei. Spijtig genoeg kan de ECB niet rekenen op enige bijdrage in de vorm van fiscale politiek of structurele hervormingen door regeringen van de eurozone. Sommige van die regeringen worden verlamd door politieke stagnering; andere zijn voornamelijk bezig met de vluchtelingencrisis.’

En de euro? die deed exact het tegenovergestelde van wat Draghi gehoopt had…

Screenshot-2016-03-11-01.19.19

Lees verder bij de Bron: Express [NL]

 

Photo by StockMonkeys.com cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6707395793 327ff61125 plasterk

De Monitor schrijft zich in op woonadres Plasterk, die zich een slecht verliezer toont

armoede2 1

Langdurige armoede en het gegoochel met cijfers