in ,

KNVB: Nieuw onderzoek naar kankerverwekkende kunstgrasvelden

Voetballen op kunstgrasvelden met daarin rubbergranulaat is mogelijk gevaarlijk voor de . Daarom is volgens wetenschappers meer onderzoek nodig naar de risico's van dit soort velden.

Wetenschappers zeggen tegen ZEMBLA dat rubbergranulaat-velden nooit goed onderzocht zijn.

Rubbergranulaat is gemaakt van oude autobanden, dit materiaal bevat kankerverwekkende stoffen. In 2006 is onderzocht of deze stoffen ook in het lichaam van voetballers terecht kunnen komen, maar dat was een zeer summier onderzoek.

In 2015 leek er een nieuwe Europese norm voor kankerverwekkende stoffen in rubber te komen, maar dankzij een succesvolle lobby valt rubber tot minstens 2017 niet onder die norm. Als de norm al wel zou gelden, zou het gehalte schadelijke stoffen in de granulaten veel te hoog zijn.

De KNVB wil nu dat de bevindingen uit ZEMBLA door het zorgvuldig worden bekeken. “Indien nodig” moet er vervolgonderzoek worden gedaan. De wetenschappers die ZEMBLA gesproken heeft, vinden dat er niet meer gespeeld moet worden op de velden tot er meer duidelijk is over de risico's.

Lees verder via de Bron: NU.nl

Lang leek het de perfecte oplossing, want autobanden mogen niet worden verbrand of gestort, vanwege de giftige stoffen die erin zitten. Maar het onderzoek waaruit moet blijken dat de verwerking in kunstgras geen gezondheidsrisico's meebrengt, blijkt alles behalve solide.

Slechts 7 voetballers speelden gedurende 2,5 uur op een veld met vermalen autobanden, waarna hun urine werd getest. Om onduidelijke redenen werden 25 van de 138 bij de spelers afgenomen monsters niet meegenomen in het toch al zo kleinschalige onderzoek. Toch wordt in 2007 het predikaat ‘veilig' gegeven aan gemeenten in Nederland.

In Hendrik-Ido-Ambacht zijn ze er allang van teruggekomen dat kunstgras met vermalen autobanden zo'n ideale oplossing is. Daar zorgde het nieuwe kunstgras voor overgevende buurtbewoners, die met tranende ogen, misselijk en met hoofdpijn naar het kersverse veld keken.

Nooit eerder werden de uitkomsten van het onderzoek naar het veld openbaar, maar Zembla weet wat er is gevonden. In de autobanden blijken hoge waardes aangetroffen van zink, olie en giftige kankerverwekkende stoffen die paks heten.

Lees verder via de Bron: AD.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goed bezig: Na 2030 ruim 1 miljoen huishoudens met een restschuld

Prijs van de Euro: Griekse politie zet pepper-spray in tegen gepensioneerden