in , ,

Komt er een crisis in 2020? (deel 1 van 2)

crisis 1546470731
darkmoon1968 / Pixabay

Wat brengt 2020 op economisch en financieel/monetair vlak? Komt er een crisis in 2020? En wat gaat er gebeuren op sociaal-maatschappelijk gebied? We verklappen al meteen: hoogstwaarschijnlijk weinig goeds.

Deze hangen namelijk alle samen en beïnvloeden elkaar. Want kijk: Hongkong stond er begin 2019 financieel-economisch goed voor. Tot de sociale en maatschappelijke toestand allengs verslechterde. Een burgerrevolte roet in het eten gooide.

Omdat zij het grondig oneens werden met het bestuur van de regio, dat teveel onder invloed van China kwam. De situatie aldaar is trouwens pas gekalmeerd sinds er verkiezingen werden gehouden. Maar de schade is wel geleden, zoals het plaatselijke vastgoed en de beurs die grote klappen kregen.

Handelsoorlog verder in 2020?

We gaan te rade bij een aantal gereputeerde specialisten om zo een blik op de nabije toekomst te werpen. Zoals de Amerikaan Dough Casey (geboren 1946). ‘Best-selling author, world-renowned speculator, and libertarian philosopher Doug Casey has garnered a well-earned reputation for his erudite (and often controversial) insights into politics, economics, and investment markets.‘ De vorige handelsoorlog in de jaren 1920 bracht een recessie met zich mee, stelt hij. De Grote Depressie van de jaren ’30. Met een Amerikaanse president die niets van economie afweet, kan dit opnieuw gebeuren:

Kredietcrisis Bis

Het aloude (beleggers)gezegde is nog steeds waar: wanneer de VS niezen, vat de rest van de wereld kou. Niet Nederland, zelfs niet de EU is een eiland, financieel-economisch en monetair. Het zijn de grootmachten van deze wereld die het gros van de invloed op deze gebieden uitoefenen. De VS, China en Rusland dus. Dit gezegd zijnde en als de two satoshi’s opinion van ondergetekende: de wereld heeft de recentste crisis nooit verteerd. Die Kredietcrisis van 2007/2008 is ontstaan door teveel schulden. Die situatie is nooit rechtgezet, gepurgeerd. Wel integendeel: het wereld schuldniveau is gestegen tot nooit eerder geziene hoogte. 255 Biljoen and counting.

Bubbels

Die bubbel of ballon moet eenvoudig vroeg of laat barsten. Al wordt dat moment met alle mogelijke en onmogelijke middelen, zo lang als maar kan uitgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het nooit geziene fenomeen der negatieve rentevoeten. Sparen wordt ontmoedigd, uitgeven moeten we met z’n allen doen. Uitgeven…wat we niet bezitten. En zo wordt de bubbel nog verder opgeblazen.

De schuldenbubbel, de kredietbubbel. Dit zal blijven doorgaan tot… het niet meer kan. Niet één politicus wil de party pooper zijn die het (beurs)feest verstoort. En achteraf, later, misschien veel later zal iedereen opnieuw zeggen: we konden het zien aankomen maar…

Barsten

Maar de aandelenbeurzen staan toch meest op recordhoogte? Er zijn meer miljonairs en miljardairs dan ooit? Dat klopt. Echter die beurzen worden kunstmatig hoog gehouden met funny money. Bij verzonnen, bij gedrukt geld, dollars, en die zoeken en vinden nog steeds een uitweg, een bestemming. Vooreerst in de VS. Die (schat)rijken kunnen profiteren van ontelbaar veel wettelijke voordelen en mogelijkheden internationaal.

Het zijn zij ook die het meest profiteren van hoge aandelenkoersen. Maar in dit ogenschijnlijk rozige beeld komen meer en meer barsten. Dat is ook en vooral 2019. De basis van een economie, elke economie, is een middenklasse in goede doen. Het MKB en de werknemers in de middenmoot. In een maatschappelijke ‘onderlaag’ ook in zekere zin waarmee minstens rekening wordt gehouden. En daar wringt het toch in toenemende mate.

Toenemende spanningen in 2020?

De inkomenskloof tussen de Haves en de Have Nots is ook groter dan ooit in de moderne geschiedenis. Dat brengt sociale en maatschappelijke onrust, ongenoegen, demonstraties en (mini)opstanden met zich mee. De burger pikt het niet meer om vanuit de politiek, de overheid allerlei opgelegd te worden. Tal van zaken, toestanden en wetten waarmee zeg maar de basis van de maatschappij het grondig oneens is. We zien dat tot uiting komen in, bij de laatste telling, wel een dozijn landen.

Van de meest uiteenlopende soort en verspreid over zowat heel de wereld. Wat ook een omen is. Het antwoord van die overheden in het algemeen is ook geen dialoog meer zoals wel vaker in het verleden. Neen, slechts repressie, manu militari hun wil blijven proberen opleggen. Met waterkanonnen, rubberkogels en wapenstokken. Nog even en her en der zullen misschien legereenheden in de straten verschijnen om de explosieve toestand onder controle te krijgen. Proberen te krijgen…

Cycli der civilisatie

Oftewel: cyclussen, stadia, die de beschaving doorloopt. Het is het werkgebied van een hooggestudeerd man, een professor in de VS van Russische afkomst. Peter Turchin, ‘professor of Evolutionary Biology at the University of Connecticut’. Is het omdat hij hooggestudeerd is, een professor, dat Turchin de waarheid in pacht heeft? Natuurlijk niet, maar deze man kijkt wel naar the big picture, het grote plaatje, het grotere geheel.

En dat is in dit geval: onze beschaving. Zerohedge: ‘According to Turchin, the West is headed for trouble in the 2020s.‘ Hij is trouwens in Nederland komen vertellen hoe erg het wel zal worden. Professor Turchin ‘recently presented his latest findings to the Centre for Complex Systems Studies in Utrecht, Holland, under the heading “A History of the Near Future: What History Tells Us About the Near Future.” [PDF]’

Verleden, heden en toekomst

Want het is precies daar waar we het moeten vandaan halen: het verleden. Niet dat we als mensheid veel geleerd hebben van ons verleden. Er veel van opgestoken hebben. Maar wie het verleden kent kan het heden beter verklaren. En kan iets (veel) zinnigs zeggen over de toekomst door te extrapoleren. Peter Turchin had tien jaar geleden al gezien wat er anno 2020 aan zou komen. Met als prelude 2019: ‘civilizations that are in decline – as is the USA is – always enter periods of extreme polarization.’ Het zal zeker niet bij de VS blijven maar ook Europa veel meer dan nu raken.

Volgens de professor nog: ‘political instability in the USA and Western Europe in the 2020s will be of unparalleled severity’. We mogen ons dus instrappen, gordels aan en helmen op, want het wordt nog veel érger. In 2020 en de jaren die volgen…

De Grootste Depressie: Crisis 2020?

De antwoorden voor de toekomst halen uit het verleden en het heden. Zo doet ook een ander zinnig en weldenkend mens het. Iemand met véél gezond verstand en dertig jaar ervaring in de markten: Gerald Celente. WE kennen hem al persoonlijk heel lang.

Wie de Amerikaan van Trends Journal vraagt wat de jaren ’20 van deze eeuw brengen, krijgt een antwoord dat hij misschien liever niet hoort. We staan, aldus Celente, aan de vooravond van een nieuwe crisis in 2020 en tevens (misschien op iets langere termijn) De Grootste Depressie. De economische spanningen internationaal met handelsoorlogen? De maatschappelijke spanningen nationaal in tal van landen?

Ze zullen eerder toenemen dan afnemen. En het zal alles beslist nefast uitdraaien, dixit Gerald Celente:

Wordt vervolgd in deel 2…

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
57e0d6424b52aa14ea898675c6203f78083edbe25655764077297e 640 antartica ijs

Opwarming? Antarctische zee-ijs bereikt nieuw maximumrecord – NASA

tractoren 1569602872

Boeren en bouwers weer op pad: duizenden trekkers door het hele land verwacht