in , ,

Komt er een crisis in 2020? (slot)

crisis

Wat brengt 2020 op economisch en financieel/monetair vlak? Komt er een crisis in 2020? En wat gaat er gebeuren op sociaal-maatschappelijk gebied? In deel 1 lieten we drie prominenten aan bod komen. Doug Casey, Peter Turchin en Gerald Celente.

Volgens hun zienswijze, die van wat oudere en zeer ervaren specialisten, ziet het er slecht tot zeer slecht uit. Wat het komende jaar 2020 betreft. Op élk van genoemde vlakken. Vandaag komt onder meer in het spotlicht: Mike Maloney, schrijver, goldbug avant la lettre en stichter van Goldsilver.com.

Die al meteen heel slecht nieuws brengt over 2020 en de jaren daarna. Het is te laat om de huidige financieel-economische situatie te herstellen, zegt hij.

Financial Armageddon

Armageddon verwijst oorspronkelijk aar de ultieme, allesvernietigende oorlog tussen goed en kwaad, waarmee in het boek Apokalyps de eindtijd wordt ingeluid. In de hedendaagse praktijk overheerst het negatieve alom. Dat is even slikken?! Wie niet voorbereid is, zegt Maloney, zal zwaar afzien. Wie dat wel is, zal integendeel heel goed af zijn. Hij ziet generatie cycli, zijnde:

  • Hard times create strong men. Dit refereert naar zij die gehard werden door de Great Depression van de jaren ’30
  • Strong men create good times. Dat waren dan de jaren ’60. De allerbeste tijden voor zowat iedereen met een sterke middenklasse
  • Good times create weak men. We worden zelfgenoegzaam, lui, mentaal en psychisch. We doen minder inspanningen omdat het niet echt meer hoeft
  • Weak men create hard times. Zo is de cirkel rond. Een doordenker!

Te ver heen

Waar we het niet mee eens zijn is de schuld van de malaise schuiven op de rug van ‘socialisme’. Socialisme (in de ogen van Maloney en het gros van de Amerikanen) is overregulering, overtaxering, overbetutteling, verspilling ook. Amerikanen kennen het verschil niet tussen socialisme en communisme, en al helemaal niet de betekenis van ‘liberalisme’. O.i. is een sterk sociaal gecorrigeerd kapitalisme de beste staatsvorm.

Omdat (lang) niet iedereen even sterk, mooi, intelligent en jong is. Maar dit ter zijde. In de jaren ’70 was de staatsschuld ‘slechts’ een paar honderd miljard dollar, tegenover anno 2019 23.000 miljard. We zijn té ver heen, aldus Mike Maloney, om dat nog recht te trekken. (Noot van ondergetekekende: en niemand is ook geïnteresseerd om daar iets aan te doen…)

‘De juiste cryptomunten’

De mensen die goed af zullen zijn, aldus Maloney, let wel: een absolute goldbug: ‘zij die in goud zitten, edelmetalen in het algemeen, en de juiste cryptomunten. Die zitten trouwens als geheel nog in een heel vroeg stadium, dixit Mike Maloney.

Ondertussen in the States

Daar windt Federal Reserve Voorzitter Powell er geen doekjes rond: ‘The Fed won’t be able to fight the next recession all by itself — it’s going to need help from Congress.’ Eventuele donkere wolken aan de horizon dus.

Terwijl in Canada…

…Minister van Financiën ‘Morneau says he’s not worried about a recession despite job numbers’. Geen vuiltje aan deze Canadese horizon zeg maar.

Duitsland, Europa’s grootste economie

Daar zegt de Bundesbank dat ‘Growth in Germany, Europe’s biggest economy, will remain weak in the fourth quarter but there is no reason to fear a recession and there are signs that prospects for its vast industrial sector may be stabilizing, the Bundesbank said on Monday.’ Natuurlijk betreft het in de VS, Canada en Duitsland officiële bronnen, overheden. En die zullen wel de laatste zijn om een dergelijke vrees of zelfs vaststelling naar buiten te brengen. Zoveel beter is het in deze om onafhankelijke stemmen te laten horen. Zo stelde Forbes in oktober 2019 een lijst op van landen op de rand van recessie.

‘On The Brink Of Recession Going Into 2020’ – Crisis in 2020?

  • Hongkong vanwege de sociale onrust/opstand is reeds technisch in recessie. Tal van sectoren zoals toerisme en kleinhandel hebben begrijpelijkerwijs zeer te lijden.
  • Het VK door de onzekerheid die de nakende Brexit of Bremain (januari 2020) al een jaar of wat veroorzaakt. De economie kromp recent voor het eerst sinds 2012
  • Duitsland zal weldra in een recessie belanden door haar slabakkende nijverheid en automobielindustrie
  • Italië als Europa’s vierder grootste economie kent een zwakke productiviteit, hoge werkloosheid, hoge schulden en politiek geharrewar

Et al.

Verder noemt de economisch nieuwsbrenger nog een aantal landen waar de economie het slecht of veel minder dan verwacht doet, om diverse redenen. Dat zijn dan Turkije, China, Argentinië, Iran, Mexico, Brazilië en andere.

Nederlandse stemmen

Hier is de situatie qua prognoses en verwachtingen niet anders. Van officiële kant een heldere economische hemel in zicht. Van de zijde der economen is er zwaar onweer op komst. ‘”We zitten op de top van hoogconjunctuur.

Een recessie is aanstaande, wellicht eind volgend jaar”, zegt Bas ter Weel, hoofdeconoom van SEO Economisch onderzoek.’ Nos.nl: Volgens econoom ‘Edin Mujagic van OHV vermogensbeheer duurt de economische groei nu zo lang dat je een neergang kunt verwachten.

“Op basis van een aantal indicatoren verwacht ik een recessie eind 2020 of in de eerste helft van 2021.”‘

Het kan best een recessie worden in 2020

De Verenigde Naties hebben ook een internationale kijk op de (wereld)economie en handel. ‘De handelsorganisatie van de VN, Unctad, schrijft in het rapport dat 2019 de zwakste expansie kent van het afgelopen decennium en dat de matige groei volgend jaar gemakkelijk kan omslaan in een regelrechte recessie.’

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
greta

Klimaathoaxers willen dat we massaal aan geboortebeperking gaan doen

boerenopstand2

Boeren beloven keiharde acties op woensdag 18 december