in

Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels en dat is illegaal

Een kat die de deur uit gaat richt een ecologische ravage aan. En wie de regels goed leest, ziet dat het eigenlijk ook helemaal niet mag, zeggen twee juristen.

Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming.

De huiskat (Felix catus) is een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, schrijven de onderzoekers in het Journal of Environmental Law. Voor bijna 370 bedreigde diersoorten is de kat een gevaar; in Europa staat zij zelfs in de top drie meest schadelijke uitheemse dieren.

De huiskat vindt zijn oorsprong in Afrika.

Alleen al in Nederland worden elk jaar naar schatting 140 miljoen dieren door katten gedood.

Dat is niet alleen schadelijk, aldus de rechtswetenschappers, het is ook illegaal. Onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is Nederland immers verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken.

Een kat toezichtloos laten rondlopen is feitelijk al verboden, zeggen de juristen:

Lees verder bij de bron: Trouw


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Rapporteren

3 Comments

Laat een reactie achter
  1. KAtten vangen voornamelijk muizen en ratten, DIE zijn pas schadelijk voor de mens en natuur, vooral ratten zijn niet best als er daar tebeel van zijn.

  2. Het wordt steeds gekker met die EU. We hebben geen souvereiniteit meer en de democratie is een wassen neus. Zelfs onze eigen rechten gelden niet meer, als Brussel hier iets anders van heeft gemaakt. NEXIT!

  3. Als dit geen taal is van een totalitaire staat is dan weet ik het niet. En dit soort berichten worden niet toevallig verspreid. Als er niemand reageert dan kunnen ze naar de volgende inperking van vrijheid. Zijn mensen nu echt zo dom ??

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Wereldwijd protest tegen economische en politieke kaste

Huizenmarkt 2020: Wat gaan de huizenprijzen doen?