in , , ,

Koopkrachtstijging, hahaha! Afvalstoffenheffing stijgt voor het eerst in tien jaar en gemiddeld met 4,4 %

Myriams-Fotos / Pixabay

De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar met gemiddeld 4,4 %, zo blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 111 gemeenten. Na jaren van licht dalende tarieven gaan huishoudens voor het eerst in tien jaar meer betalen voor het ophalen en verwerken van huisvuil.

Opvallend zijn de grote onderlinge verschillen tussen gemeenten. In Enkhuizen is de rekening met € 418 maar liefst twaalf keer zo hoog als in Nijmegen.

Oosterhout grootste stijger

De gemeente Oosterhout verhoogt de afvalstoffenheffing met maar liefst 31 % van € 252 naar € 329. Volgens deze gemeente kon een lastenverhoging tot nu toe worden voorkomen door eigen financiële reserves aan te spreken, maar volgend jaar is dit niet langer mogelijk.

Fiscale vergroening

Belangrijkste oorzaak voor de lastenverzwaring is de hogere rijksbelasting die gemeenten vanaf 2019 betalen voor het storten en verbranden van afval. De verhoging van € 13 naar € 31 per ton afval heeft als doel het storten en verbranden van afval financieel te ontmoedigen en hergebruik te bevorderen. Deze prijsverhoging wordt door veel gemeenten via de afvalstoffenheffing doorberekend aan huishoudens.

Over afvalstoffenheffing

Alle huishoudens, huiseigenaren en huurders betalen afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente. De totale opbrengsten mogen niet hoger zijn dan de kosten die de gemeente maakt voor deze voorzieningen. Voor de afvalstoffenheffing hanteren sommige gemeenten een vast tarief, anderen kiezen voor een Diftar-tarief. Hierbij betaalt de bewoner per keer dat zijn afvalbak wordt geleegd.

Alleen Nijmegen heeft een afwijkend systeem. Deze gemeente gebruikt de onroerendezaakbelasting (ozb) die alleen huiseigenaren betalen om het grootste deel van de afvalstoffen- en rioolheffing van alle huishoudens te bekostigen.

Afvalstoffenheffing per gemeente

Bekijk hieronder wat uw gemeente doet met de afvalstoffenheffing.

Lees verder bij de bron: Vereniging Eigen Huis

Die plus op de loonstrook wordt aan alle kanten weer een min gemaakt. Is het niet via inkomstenbelasting, , ’s dan is het wel via de lokale waar de landelijke politiek steeds meer het belastingbinnenharken naar toe wordt toegedreven.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Niets aan de hand hoor! Duitsland moet 15% meer geld lenen om het noodfonds voor banken aan te vullen

Kabinet verplicht zorgverleners patiëntendata digitaal te standaardiseren en te delen