in ,

Kortere dagen naarmate de rotatie van de aarde versnelt

Velen van ons zouden willen dat we dit moeilijke jaar zo snel mogelijk konden doorkomen. Het lijkt erop dat de aarde hetzelfde aanvoelt – de laatste tijd draait ze ongewoon snel rond. 2020 omvatte de 28 kortste dagen sinds 1960.

Atoomklokken leggen de onregelmatige snelheid van de aarde bloot

De aarde is een uitstekende tijdwaarnemer: gemiddeld draait ze ten opzichte van de zon eens per 86.400 seconden, wat gelijk staat aan 24 uur of één gemiddelde zonnedag.

Maar het is niet perfect. Toen in de jaren zestig zeer nauwkeurige atoomklokken werden ontwikkeld, toonden ze aan dat de lengte van een gemiddelde zonnedag in milliseconden kan variëren (1 milliseconde is gelijk aan 0,001 seconde). Deze verschillen worden verkregen door de rotatie van de aarde ten opzichte van verre astronomische objecten te meten een wiskundige formule te gebruiken om de gemiddelde zonnedag te berekenen .

2020 had de kortste dagen ooit geregistreerd

Voordat dit jaar begon, was de kortste dag sinds 1973 5 juli 2005, toen de rotatie van de aarde 1,0516 milliseconden minder dan 86,400 seconden in beslag nam.

Maar halverwege 2020 versloeg de aarde dat record maar liefst 28 keer. De kortste dag van allemaal kwam op 19 juli, toen de aarde zijn rotatie voltooide in 1,4602 milliseconden, minder dan 86,400 seconden.

De snelheid van de rotatiesnelheid van de aarde varieert constant vanwege de complexe beweging van de gesmolten kern, de oceanen de atmosfeer, plus andere effecten.

2021 wordt naar verwachting nog korter

Wetenschappers die de rotatiesnelheid van de aarde volgen, verwachten dat de trend van kortere dagen ons ook in 2021 zal volgen.

Volgens hun berekeningen zal een gemiddelde dag in 2021 0,05 ms korter zijn dan 86.400 seconden. In de loop van het hele jaar hebben atoomklokken een vertraging van ongeveer 19 ms opgebouwd. Ter vergelijking: in de afgelopen jaren, renden ze snel door een paar honderd milliseconden per jaar. Zie jaargemiddelden sinds 1973

In feite wordt voorspeld dat het jaar 2021 het kortste jaar in decennia zal zijn. De laatste keer dat een gemiddelde dag minder dan 86.400 seconden duurde over een volledig jaar was in 1937.

Schrikkelseconden houden ons gesynchroniseerd met de aarde

Als de rotatie van de aarde te ver uit de pas loopt met het superstabiele ritme van atoomklokken, kan een positieve of negatieve schrikkelseconde worden gebruikt om ze weer op één lijn te brengen.

Sinds het systeem van schrikkelseconden in 1972 werd geïntroduceerd, is de rotatie van de aarde over het algemeen een beetje traag. Tot nu toe zijn er 27 schrikkelseconden geweest, en ze waren allemaal positief. Met andere woorden, ze hebben allemaal een extra seconde aan onze klokken toegevoegd, waardoor de aarde haar kan inhalen.

De laatste tijd is de aarde echter sneller geworden, en sinds 2016 is er geen schrikkelseconde meer nodig. Als de rotatie van de aarde blijft versnellen, kan het zijn dat we op een gegeven moment een negatieve schrikkelseconde nodig hebben. Als dit gebeurt, slaan onze klokken een seconde over om de haastige aarde bij te houden.

Hoe we weten dat de aarde versnelt

Officiële metingen van de lengte van de dag worden gedaan door

Lees verder bij de bron: Timeanddate


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duits Corona-jaar 2020: geen beduidend hoog oversterftecijfer

Belastingdienst voldoet pas over 4 jaar aan de AVG, 7 jaar te laat