in , ,

Krankzinnig: bomen kappen, over de hele wereld verschepen, verbranden en dat is zogenaamd ‘duurzaam’

bomen kappen 1560324021
eloneo / Pixabay

Het met grootschalige subsidie verbranden van hout voor de opwekking van energie is ontzettend slecht voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Wij verzetten ons tegen de komst van de biomassacentrale in Diemen/IJburg in het bijzonder, maar ook tegen het inzetten van biomassa als ‘duurzame’ energiebron in Europa.

Om de stadswarmte van o.a. Amsterdam, Diemen en Almere te “verduurzamen”, werkt Nuon/Vattenfall aan een geraffineerde campagne om de warmte uit hun fossiele bronnen in een nieuw jasje te steken.

Vattenfall heeft in februari 2019 een vergunning aangevraagd bij de Provincie Noord-Holland en de gemeente Diemen om de grootste biomassacentrale van het land te bouwen met een vermogen van 120 megawatt. Deze centrale zal op jaarbasis 18.000 voetbalvelden bos verbranden en dat wordt gesubsidieerd met €200 tot €300 miljoen subsidie uit Den Haag.

Tevens doen andere energiemaatschappijen een beroep op de SDE subsidiepot van minister Wiebes. Die pot is jaarlijks 8-10 miljard euro en is eigenlijk bestemd voor echte duurzame alternatieven als wind, zon, water en geothermie, maar wordt nu grotendeels uitgegeven aan het verbranden van biomassa in biomassacentrale en als bijstook in kolencentrales.

Het verbranden van hout heeft een zeer negatieve impact op het klimaat, natuur en luchtkwaliteit volgens vooraanstaande wetenschappers, het RIVM en het Longfonds. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat emissies van de toekomstige biomassacentrale veel hoger zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

Het gaat om hoge concentraties fijnstof, maar ook om Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zoals kwik, cadmium en dioxines en furanen. Adviseur Johan Vollenbroek van Mobilisation, een NGO gespecialiseerd in klimaatverandering en biodiversiteit, stelt zelfs dat een afvalverbrandingsinstallatie de voorkeur zou verdienen boven deze biomassacentrale van Nuon/Vattenfall.

Maaike Hillebrand, inwoner van Diemen, startte een petitie die bijna 7000 keer is ondertekend (https://petities.nl/petitions/geen-biomassacentrale-in-diemen-gevaar-voor-onze-gezondheid?locale=nl).

Lees verder bij de bron: Stop de Biomassacentrale Diemen/Amsterdam | whydonate

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
terror 1560324464

Video vragenuur IS kinderen: Minister Blok vindt veiligheid van ons Nederlanders allerminst belangrijk

bananen 1560330832

Bananenrepubliek: Geen parlementaire enquête rond zaak-Wilders, PVV-leider woest