in , , ,

Lekker doorbouwen aan de bubbel: Huiseigenaar mag meer lenen, toezichthouders bezorgd

marvelmozhko / Pixabay

Ondanks stevige bezwaren van de toezichthouders mogen huiseigenaren de komende jaren toch weer meer lenen. Loonstijgingen, maar ook energiebesparende investeringen in de woning, leiden tot een hogere maximumhypotheek.

Dat blijkt uit de nieuwe leennormen die het kabinet donderdag heeft gepubliceerd.

De Nederlandsche Bank () en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) noemden de voorgestelde hypotheekregels deze zomer ronduit ‘ongewenst’. Sommige huishoudens zouden hierdoor in 2021, aan het einde van de kabinetsperiode, tot wel 10 procent meer kunnen lenen.

En dat terwijl de totale Nederlandse hypotheekschuld van 695 miljard nu al tot de grootste ter wereld behoort.

Dat maakt de extra kwetsbaar voor huizencrises. Ook wijzen de toezichthouders erop dat in het verleden hogere hypotheken woningen niet betaalbaarder maakten, maar juist voor verdere prijsstijgingen zorgden.

In de klonk daarnaast ook de roep om studieschulden minder zwaar te laten meetellen bij de berekening van de maximale . Studieschulden  worden vanwege de zachte voorwaarden nu al een stuk milder behandeld dan ‘gewone’ kredieten.

Lees verder bij de bron: De Volkskrant


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De burger zei NEE: Toezichthouder ‘sleepwet’ tikt geheime diensten regelmatig op de vingers

GratisLand: Den Haag vertaalt regels rond bijstandsuitkering naar Turks en Arabisch