in ,

Libor schandaal, hoe groot is de schade voor de mensen?

3557316729 730be73cc5 libor

Vandaag heb ik weer met grote verwondering gekeken naar de gelatenheid waarmee de meeste mensen het libor-schandaal langs zich af laten glijden. Zich waarschijnlijk niet beseffende hoe groot de schade is die door dit schandaal, bewuste manipulatie, aangebracht is aan de samenleving wereldwijd.

Veel mensen denken ten onrechte dat de libor tarieven niets met hun te maken hebben. Fout, het libor-schandaal heeft met heel veel mensen te maken die vanaf 1991 een hypotheek, lening of spaarrekening hebben gehad of zelfs nog hebben. Op 19 december 2013 schreef Bovendien het volgende hierover.

Het is al lang geen vraag meer of banken de burgers hebben opgelicht, de vraag is nu, hoe groot is de oplichting en hoe zullen overheden banken bestraffen en de gedupeerden hun geld terug krijgen?

Veel mensen menen dat er niets gedaan wordt aan de corruptie bij de banken. Dat is echter niet waar. Wereldwijd worden mensen opgepakt in dit grootste schandaal aller tijden. Waarschijnlijk loopt de Libor-rode draad door het hele westerse banksysteem en kunnen maar weinig banken onschuld aantonen. Van de FED tot de Europese banken, lager personeel en hoger personeel, het systeem blijkt tot op het bot rot en corrupt.

In samenhang met dit schandaal wordt de naam van Timothy Geitner meermalen genoemd. Begin dit jaar liet Bernjamin Fulford via zijn blog weten dat Geitner opgepakt is geweest, verhoord en weer vrijgelaten onder bepaalde voorwaarden. Hij zou gezongen hebben als een vogeltje wist Fulford ons te vertellen. Geitner zelf beweert bij hoog en laag dat hij pas in 2008 kennis kreeg van de rentemanipulatie.

Er zijn onderzoeken gestart naar wat banken en toezichthouders, waaronder de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner, wisten over de manipulatie van de rente.

De autoriteiten in New York en Connecticut zijn diepgaande onderzoeken gestart. “Hier moet meer aandacht voor komen,” zei Warren. “Het Libor-schandaal is heel belangrijk omdat er steeds meer bewijs komt dat Barclays niet alleen handelde.”

Libor loopt al 19 jaar!

Voormalig Morgan Stanley-handelaar Douglas Keenan schrijft in de Financial Times dat Libor, de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen, al tenminste sinds 1991 voor de grap en persoonlijk gewin wordt gemanipuleerd.

Er werd dus al 17 jaar voor de kredietcrisis gerommeld met de Libor-rente. Maar dat is nog niet alles. Keenan onthult ook dat de verantwoordelijke voor de rente bij Morgan Stanley in die tijd niemand minder was dan Bob Diamond.

Dezelfde Bob Diamond die directeur werd van Barclays en uiteindelijk vertrok omdat zijn bank rommelde met Libor alsof het niets meer was dan het aantrekken van een paar schone sokken.

Onjuiste tarieven

Keenan heeft geen bewijs dat Diamond in 1991 de Libor-rente manipuleerde, maar volgens de oud-handelaar wist iedereen in die tijd dat banken geregeld onjuiste tarieven doorgaven.

Hij kwam erachter dat de tarieven die werden opgegeven door banken niet overeenkwamen met de voorspellingen op basis van de modellen van financiële markten. Elke dag wordt de Libor-rente vastgesteld door een panel van vijftien banken. Dat gaat op basis van een hilarisch systeem waarbij de banken moeten aangeven hoeveel rente ze denken te moeten betalen voor leningen van andere banken. Toezicht is er nauwelijks, de banken worden geacht zich aan een gedragscode te houden.

Op basis van de Libor-rente worden allerlei andere tarieven berekend, zoals die voor hypotheken of spaartegoeden. Het gaat al met al om honderden biljoenen euro’s.

Ook Nederlandse banken hebben misbruik gemaakt van de oplichtingdollars, vooralsnog is alleen de Rabobank ermee in verband gebracht maar waarschijnlijk is dit slechts het topje van de ijsberg. Wat wel meteen weer opvalt is dat slechts enkele medewerkers ontslagen worden en alle schuld in de schoenen geschoven krijgen, de top is natuurlijk niet aansprakelijk.

Natuurlijk koppen de autoriteiten, dat de banken gepaste boetes krijgen opgelegd maar hoe de banken de opgelichte burgers gaan vergoeden, daar is nog niets over bekend. De oplichtingpraktijken duren al zeker 19 jaar, per hypotheekovereenkomst kan dit in de duizenden euro’s lopen, dat kunnen ze nooit betalen. Ik mag hopen dat overheden deze banken dan ook met veel machtsvertoon laat omvallen.

Liborgate in tien vragen (en antwoorden):

Lees verder via: Libor schandaal, banken to big to fail and to rich to jail!

Photo by dsleeter_2000 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4753062067 1ff31cf964 incasso

Economie, toch nog “goed” nieuws: Gerechtsdeurwaarder Flanderijn maakt meer omzet

611718

Kijkvoer: Tros Radar over Zorgverzekeraars