De Europese Unie heeft de ‘toenemende populistische woede en euroscepsis’ in de eurozone aangepakt met een splinternieuw hoofdkwartier ter waarde van 320 miljoen euro.
Terwijl veel overheden de broekriem moeten aanhalen, trekt Brussel bijna een half miljard uit voor een nieuw hoofdgebouw.
Volgens de Belgische architect Philippe Samyn is het futuristische gebouw ‘een symbool voor de unie die het continent moet blijven verenigen’.
Veel kritiek
Hij voegde toe dat het pand ‘ook de transparantie van Brussel moet weerspiegelen’.
De Europese Unie heeft juist veel kritiek gekregen op de bouw van het peperdure hoofdkwartier, in een tijd van grote economische problemen in veel lidstaten.
“Het is een vreemde paradox: het gebouw zit vol ramen, maar is helemaal niet transparant,” zei architect en activist Marco Schmitt tegenover The Guardian. “Het volk heeft geen idee wat daarbinnen gebeurt.”
Achter gesloten deuren
Wat dat betreft verandert er volgens Schmitt weinig. De Europese Commissie bespreekt alles nu ook gewoon achter gesloten deuren.
De EU komt als het gaat om architectuur in Brussel vrijwel overal mee weg, aldus Schmitt.
“De Belgische elite heeft ermee ingestemd een deel van de stad op te offeren om de instituties tevreden te stellen,” zei hij. “In ruil daarvoor mag Brussel ‘de hoofdstad van Europa’ zijn.”
Het promotieboekje kostte maar liefst 100.000 euro om te maken. Niet echt handig als de rest van de Unie zich buigt over gigantische financiële problemen.
Saillant detail: tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Duitsland België bezette, deed de achterzijde van het pand dienst als nazi-hoofdkwartier.