in , ,

“Linkbelasting” en uploadfilters zullen enorme schade aanrichten aan het vrije internet

De Commissie juridische zaken van het stemde vandaag grotendeels in met de voorgestelde richtlijn van de Commissie inzake auteursrecht in de digitale eengemaakte markt. De Groenen/VEA-fractie stemden tegen, daarbij verwijzend naar de bezorgdheid dat de voorstellen zullen beperken hoe internetgebruikers online kunnen deelnemen.

De vandaag goedgekeurde voorstellen zullen de invoering zien van:

  • Een “linkbelasting”, waarvoor internetplatforms een licentievergoeding moeten betalen wanneer gebruikers links naar nieuwsartikelen delen die ook korte fragmenten van de inhoud van het artikel bevatten
  • Automatische uploadfilters, die alle foto’s, ’s en teksten blokkeren die gebruikers uploaden naar websites die een vermoeden van inbreuk op het auteursrecht veroorzaken
Censuurmachines Linkbelasting
cc-by Oli R

Groenen/VEA schaduwrapporteur Julia Reda in een reactie:

“Deze maatregelen zullen het stukmaken, mensen komen in de problemen met het doen van alledaagse dingen zoals het bespreken van het nieuws en het zich online uiten. Het is onaanvaardbaar dat we onze vrijheid om deel te nemen opofferen aan de speciale belangen van grote mediabedrijven.”

“Hoewel er hier gerechtvaardigde zaken op het spel staan, zouden deze botte en misleidende beleidsmaatregelen meer kwaad dan goed doen. Het vereisen van licenties voor het verspreiden van het nieuws zal de journalistiek niet helpen financieren, het zal gewoon het delen van professionele nieuwsinhoud stoppen en kleinere uitgevers dwarsbomen, die er het meest afhankelijk van zijn dat hun artikelen worden gedeeld.”

“De plannen voor automatische filters zijn even kortzichtig. Hoewel hun voorstanders beweren dat ze ervoor zullen zorgen dat creatieven worden betaald, zullen ze in werkelijkheid voornamelijk legitieme en onschadelijke creaties zoals memes en parodieën blokkeren en Europese platforms en startups om zeep helpen, die het zich niet kunnen veroorloven om hieraan te voldoen.”

“Ik zal deze uitkomst aanvechten en volgende maand om een stemming in het Europees Parlement vragen. We kunnen dit resultaat nog steeds verwerpen en het vrije internet behouden.”

Lees ook eens verder bij de bron:  Piratenpartij


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoezo: Europese oplossing migrantencrisis… 

Europol: Terreurdreiging blijft hoog in EU, aantal jihadistische aanslagen steeg