in , , , , ,

Londense politie houdt mensen aan die hun gezicht bedekken tegen camera’s met gezichtsherkenning of ontwijken inclusief boete

via trouw.nl

Metropolitan Police had gezegd dat mensen die weigerden te worden gescand ‘niet noodzakelijkerwijs als verdacht zouden worden beschouwd’.

Een man is beboet nadat hij weigerde te worden gescand door controversiële camera’s voor gezichtsherkenning die werden uitgeprobeerd door de Metropolitan Police.

De strijdkracht had een verklaring afgelegd waarin stond dat “iedereen die weigert te worden gescand, niet noodzakelijk als verdacht moet worden beschouwd”. Echter, getuigen zeiden dat verschillende mensen werden gestopt nadat ze hun gezicht hadden bedekt.

Campagnegroep Big Brother Watch zei dat één man op borden had gezien die het publiek waarschuwden dat automatische camera’s voor gezichtsherkenning filmden vanuit een geparkeerde politiebus.

“Hij trok simpelweg de bovenkant van zijn trui over de onderkant van zijn gezicht, zette zijn hoofd naar beneden liep langs,” zei directeur Silkie Carlo.

“Er was helemaal niets verdachts aan hem … je hebt het recht om [de camera’s] te vermijden, je hebt het recht om je gezicht te bedekken. Ik denk dat hij zijn rechten uitoefende.”

Carlo, die het proces van donderdag in Romford, Londen, volgde, vertelde The Independent dat ze een politieagent in zag die de man volgde voordat een groep officieren hem “opzij sleepte”.

Ze zei dat ze eisten om de identificatie van de man te zien, die hij hen gaf, werd “beschuldigend en agressief”.

“De man zei tegen hen dat ze moesten afkoelen toen gaven ze hem de openbare boete van £ 90 voor vloeken,” voegde Carlo eraan toe. “Hij was echt boos.”

Een woordvoerder van de Metropolitan Police kon niet onmiddellijk reageren op het incident, maar zei dat agenten de opdracht hadden gekregen om “hun oordeel te gebruiken” over het stoppen van mensen die camera’s vermijden.

Acht mensen werden gearresteerd tijdens de proef van acht uur, hoewel slechts drie een direct resultaat waren van gezichtsherkenningstechnologie.

Een 15-jarige jongen geïdentificeerd door de camera’s werd gearresteerd op verdenking van diefstal maar vrijgelaten zonder verdere actie.

Een 28-jarige man werd gearresteerd op verdenking van valse gevangenisstraf een andere 35-jarige man, werd gearresteerd op verdenking van schending van een belastingaanslag.

De andere arrestaties waren twee jongens in de tienerleeftijd die beschuldigd waren van diefstal twee mannen van 25 en 46 jaar voor drugsbezit.

De implementatieproef zou vrijdag worden voortgezet, maar opnieuw ingepland vanwege voorspelde sneeuw- koude temperaturen die “lage bezoekersaantallen” veroorzaken.

Waarnemers zagen verschillende andere mensen gestopt zijn buiten het Romford-station, in het noordoosten van Londen, waaronder een student die zijn muts had opgestoken.

Activisten van de liberale mensenrechtengroep zeiden dat ze een jeugdwerker hadden gesproken die was gestopt omdat hij “eruit zag als iemand” op een controlelijst, maar verkeerd was geïdentificeerd.

Scotland Yard zei dat de tweedaagse inzet van camera’s in Romford de laatste van 10 proeven van de controversiële technologie zou zijn.

The Independent onthulde dat er meer dan £ 200.000 werd besteed aan zes implementaties die resulteerden in geen arrestaties tussen augustus 2016 en juli vorig jaar. Twee mensen gezocht voor geweldsmisdrijven werden gearresteerd na een rechtszaak in december.

Critici hebben het gebruik van gezichtsherkenning door de politie een ‘shambles’ genoemd en beschuldigden Scotland Yard van het verspillen van overheidsgeld.

Automatische gezichtsherkenningssoftware vergelijkt livebeelden van gezichten van mensen met foto’s uit een watchlist met geselecteerde beelden uit een politiedatabase.

Eventuele matches worden weergegeven als waarschuwing voor agenten, die vervolgens de gezichten vergelijken en beslissen of ze iemand willen stoppen.

De Metropolitan Police heeft de implementaties beschreven als “openlijk” en zei dat het publiek op de hoogte werd gesteld dat gezichtsherkenning werd gebruikt door posters en folders.

Lees verder bij de bron: The Independent

Het wordt er allemaal niet meer leuker op…


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rekeningrijden willen we het echt? Nee hoor, was weer NepNieuws

‘Rode Sjaaltjes door Franse gevestigde orde ingezet om Gele Hesjes te breken’