in

Luchtvervuiling laat spoor na in hersenen: link met alzheimer en parkinson op latere leeftijd

In de hersenen van een aantal Mexicaanse kinderen zijn nanodeeltjes gevonden die afkomstig zijn van luchtvervuiling. Ze worden gelinkt aan de moleculaire schade die optreedt bij alzheimer en parkinson.

Als toekomstig onderzoek deze ontdekking bevestigt, kan dat grote gevolgen hebben, aangezien 90 procent van de wereldbevolking in vervuilde lucht leeft, schrijft Science Alert. Medisch experts zijn vooralsnog voorzichtig over de conclusies van de nieuwe studie. Hoewel ze toegeven dat de nanodeeltjes waarschijnlijk tot hersenschade leiden, is nog niet gezegd dat ze ook een ziekte als alzheimer tot gevolg hebben.

Er is al meer bewijs dat blootstelling aan luchtvervuiling leidt tot een verhoogde kans op degeneratieve hersenaandoeningen, maar de nieuwe studie toont ook het onderliggende mechanisme aan, waardoor de schade optreedt.

De onderzoekers vonden een heleboel piepkleine vervuilingsdeeltjes in de hersenstammen van 186 jonge inwoners van Mexico City, die plotseling stierven toen ze tussen de 11 maanden en 27 jaar oud waren. De deeltjes hebben waarschijnlijk de hersenen bereikt via neus, darmen of bloedbaan.

Er bleek een sterke link tussen de nanodeeltjes en de abnormale eiwitten in de hersenen, die kenmerkend zijn voor onder meer alzheimer en parkinson. De afwijkende …..

Lees verder bij de bron: Wel.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Subliminaal #HoudJeMondMartin in scene gezette vader-zoon rel over mondkapjes

Media noemen BLM-rellen voortaan ‘onrust’