in

Maar liefst 81% spaarders maakt zich zorgen over negatieve spaarrente

wir_sind_klein / Pixabay

De overgrote meerderheid van de Nederlandse spaarders maakt zich grote zorgen over de gevolgen van een mogelijke negatieve spaarrente. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van October onder 1011 Nederlanders met ten minste 2500 spaargeld.

Van alle ondervraagden geeft 64 procent aan zijn spaargeld van de bank te halen in het geval van een negatieve .

Hoe kleiner de spaarpot, des te groter de kans dat dit wordt opgenomen. Zo zegt 71 procent van de ondervraagden met maximaal tienduizend euro spaargeld, dit van de bank te halen wanneer deze een negatieve spaarrente introduceert.

Onder respondenten met meer dan vijftigduizend euro spaargeld bedraagt dit nog steeds 52 procent.

“Deze cijfers tonen de omvang van de problematiek”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October . “Als gevolg hiervan zien we dat maar liefst 87 procent van de ondervraagden vraagt om overheidsingrijpen. Als mogelijke eerste stap kan de een duidelijke grens stellen waaronder geen negatieve rente aan de consument in rekening kan worden gebracht.”

In het geval van een negatieve spaarrente heeft een groot gedeelte van de ondervraagden een duidelijk plan. Zo zegt 39 procent hun spaargeld het liefst thuis te bewaren. 32 procent zegt het vrijgekomen kapitaal te gaan besteden aan acties die lastenverlaging opleveren, zoals aflossen op de of het aanbrengen van isolatie- en/of zonnepanelen.

Een kwart van de ondervraagden gaat bij een negatieve spaarrente meer (spaar)geld beleggen in aandelen.

Mannaerts: “Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse spaarders goed op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen van een negatieve spaarrente (82 procent). Om rendement op je spaargeld te realiseren, is het daarom ook belangrijk om te weten welke alternatieven er zijn. Blijf jezelf daarbij goed bewust van de risico’s.”

Maar liefst 60 procent van de ondervraagden geeft aan dat de rente via de bank op dit moment de enige manier is waarop zij rendement op hun spaargeld ontvangen. Ook hier geldt; minder spaargeld – minder keuze. Zo kiest 69 procent van de ondervraagden met maximaal tienduizend euro spaargeld ervoor om dit op de bank te zetten. Voor de ondervraagden met meer dan vijftigduizend euro spaargeld ligt dit percentage op slechts 39 procent.

Mannaerts: “De meeste mensen met een kleine spaarpot gebruiken hun spaargeld voornamelijk voor onvoorziene omstandigheden. Zij hebben daarom ten alle tijden toegang tot het spaargeld nodig, waardoor beleggen en investeren geen optie is. De discussie rondom ingrijpen door de overheid, dient in dat licht te worden geplaatst.”

Lees verder bij de bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Normen en waarden
1 jaar geleden

Burgers kunnen hun regeringen niet meer vertrouwen, de EU niet vertrouwen, de VN niet vertrouwen, hun banken niet meer vertrouwen, hun medicijnen niet meer vertrouwen, de multinationals niet meer vertrouwen, de media niet meer vertrouwen ….., hun geschiedenis niet vertrouwen, hun koningshuis niet vertrouwen, de RK kerk niet vertrouwen ……
Het is de hoogste tijd dat mensen wakker worden en op zoek gaan naar normen en waarden.

Koperen Surinamer
1 jaar geleden

Ja meneer van artikel normen en waarden, maar het zijn ‘wij de kiezers’ die ze daar plaatsen voor 5 jaar om onze belangen te behartigen….Wij hebben de macht, vergeet dat niet! Dus met de volgende verkiezingen “PAY BACK TIME” lieve mensen! Anders stemmen en weg met politici met een andere sgenda dan de jouwe! Men wil toe naar digitaal geld, afstappen van chartaal geld. Als 85 procent zijn geld wil weghalen van de banken, hoe doe je dat met digitaal geld! Wakker worden “digitaal geld” is een boogie trap! Je gaat dus kekker boete rente of negatieve rente straks betalen over spaargeld waar reeds belasting is ingehouden en je kunt er niks aan doen! Nu kan je nog opstaan en de straat op met zijn allen!

Koperen Surinamer
1 jaar geleden

Mijn excuses voor enkele stomme slippertjes van een dikke vinger op kleine toetsen. sgenda=agenda kekker=lekker
Woon in Suriname en volg trouw jdreport.com tenminste een medium die durft….ga zo door…

De Elite ondermijnt de democratie, komt door ‘Volksangst’

Vijf jaar na de beloften: bossen verdwijnen sneller dan ooit tevoren, 43% toename