in ,

Macht aan de zorgverzekeraar: Tweede Kamer stemt voor wijziging artikel 13

Minister Edith Schippers van VWS heeft het na jaren voor elkaar: eindelijk steunen voldoende Kamerleden de wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet.

Verzekeraars hebben niet langer de plicht om een vergoeding te betalen voor medisch specialistische zorg en geestelijke gezondheidszorg. Deze trendbreuk vloeit voort uit een zojuist aangenomen wetswijzing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Tot nu toe gold een minimale vergoeding van in de praktijk rond de 80 procent, ook voor ongecontracteerde zorgverleners. Het idee daarachter was dat de uiteindelijk niet financieel gehinderd zou moeten worden om desnoods zelf een zorgaanbieder te kiezen wanneer de verzekeraar die niet onder contract heeft.

Dinsdagmiddag werd het wetsvoorstel aangenomen met steun van , , D66, SGP en . Het werd voorzien van een aantal amendementen waarmee er uitzonderingen worden gemaakt voor huisartsen, fysio- en oefentherapeuten, logopedisten en tal van andere paramedici. Voor hen blijft gelden dat ook zónder contract een vergoeding van rond de 80 procent betaald moet worden door de verzekeraar. Dezelfde uitzondering wordt gemaakt voor zorg uit het basispakket.

Psychologen en huidtherapeuten vallen soms wél en soms níet onder het gewijzigde artikel 13. Bepaalde vormen van huidtherapie – waarvoor vrije keuze vervalt –  worden bijvoorbeeld gezien als ‘fysiotherapie' en worden dan wel gegarandeerd vergoed. Een psycholoog in dienst van een huisarts wordt ook zonder contract vergoed, terwijl een zelfstandige psycholoog wel een contract moet hebben met de verzekeraar.

via Follow the Money.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gebruikt Brussel aanslag door teruggekeerde jihadgangers uit Syrië als voorwendsel?

De topinkomens in de ouderenzorg stijgen met ruim 19 procent