in , , ,

Macht: Verzekeraars schrappen vergoeding veel middelen ondanks miljarden op de plank

De KNMP roept op om het besluit te herroepen om 105 geneesmiddelen niet langer te vergoeden. Mensen die de middelen voorgeschreven krijgen, moeten deze sinds 1 maart zelf betalen. Het CDA heeft naar aanleiding van een debat aangevraagd met minister Schippers (VWS).

De middelen die niet meer vergoed worden, zijn speciaal bereide geneesmiddelen die niet standaard in de handel zijn. Het gaat veelal om medicijnen voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen, terminale patiënten en mensen met psoriasis of eczeem.

Zo zijn veel medicijnen alleen geregistreerd voor volwassenen. Doordat de vorm of sterkte niet geschikt is voor kinderen, moet de apotheker ze aanpassen. Een voorbeeld is de pijnstiller diclofenac, die als drankje wordt bereid. De verzekeraars vergoeden het drankje niet langer omdat er al een pil is.

De vergoeden ook zalf niet meer voor mensen met een chronische huidziekte, zoals psoriasis en eczeem. Zij hebben vaak grote hoeveelheden zalf nodig. Minder draagkrachtige patiënten kunnen zich de zalf niet veroorloven, volgens de apothekers. KNMP-woordvoerder Mariël Croon: “Mensen worden enorm gedupeerd, ze kunnen zich helemaal niet veroorloven om ineens 200 euro te betalen voor zalf.” De verzekeraars geven geen argument voor het intrekken van de vergoeding.

verder via Skipr.

hamsteren steeds meer premiegeld. En dat gaat niet naar de zorg, maar naar beleggingen. Sinds begin 2012 namen de reserves van de vier grootste met twee miljard toe. Dat komt neer op ruwweg 175 euro per verzekerde.

Winststijging van 1.789 procent

Met uitzondering van Achmea zijn alle instellingen niet op winst gericht. Toch steeg hun gezamenlijke jaarresultaat van 0,4 miljard in 2011 naar 1,4 miljard vorig jaar. VGZ, een coöperatie en de een na grootste zorgverzekeraar van Nederland, behaalde in 2011 27 miljoenwinst en vorig jaar ruim 510 miljoen, een stijging van 1.789 procent.

Meer en grafieken bij NRC Q.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Na het zien van deze video laat je je telefoon een dagje thuis

NS-directie is een gevaar voor NS en samenleving