in ,

Hypernerveuze samenleving: Machteloze burger stort zich op Piet

Dag in, dag uit berichten de media over het falen van het openbaar bestuur, over financiële schandalen, over de machteloosheid van naties in het internationale krachtenveld, over een dreigende nieuwe koude oorlog, over een desastreuze klimaatverandering, of over barbaars geweld door fanatieke moslims. Opgekropte, en vaak door dezelfde media opgefokte, angsten zoeken een uitweg. Niet via de vrijheid van weloverwogen meningsuiting, maar via de veronderstelde vrijheid van ongeremde gevoelsuiting, waarvoor Twitter – dat open riool – het geëigende kanaal is geworden.

Hypernerveuze

Hoe dan ook, zoals het debat over de bankencrisis voornamelijk gaat over het gedrag van graaiende bankiers, maar niet over de oorzaken van een financieel systeem dat nu al meer dan een eeuw uit zichzelf periodiek tot maatschappelijke ontwrichting leidt, zo lijkt ook het zwartepietendebat niet te gaan over wit of zwart geschminkte pieten, maar over een hypernerveuze samenleving die zwaar op de proef wordt gesteld door krachten, waarop de burgers zelf geen greep hebben. Wat dat betreft kunnen we nog wel meer oneigenlijke debatten over verkeerd gekozen aanvalsobjecten verwachten, als uitingen van machteloze burgers, de zwarte én de witte.

Lees verder via TROUW.

 

Foto via jez.atkinson


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

3e kwartaal 2014; Bijna een recordaantal klachten over de OV-chip

Meer mensen in schuldhulp: 70 % stijging in 5 jaar