in , ,

Macron komt met maatregelen om de ‘woede’ van Gele Hesjes weg te nemen, heeft geen “wow-effect”

Na vijf maanden van vaak gewelddadige “gele hesjes” protesten, zal Emmanuel Macron een pakket maatregelen aankondigen dat lagere belastingen en de afschaffing van de Franse elite Ecole Nationale d’Administration zou kunnen omvatten om de onrust te onderdrukken.

De opstand op straat barstte los over geplande verhogingen van de belasting op diesel, maar veranderde in een breder verzet tegen ongelijkheid en een politieke elite die werd gezien als het verlies van contact met de gewone persoon. Demonstranten botsten met de politie voor een 23e achtereenvolgende week op zaterdag.

Macron ‘s beleidsreactie is het resultaat van een drie maanden durend nationaal debat, waarbij hij wekelijks de handen uit de mouwen stak om kwesties te bespreken van hoge belastingen tot lokale democratie en vervallen winkelstraten met lokale burgemeesters, werkende ouders, studenten en werknemers.

Voor Macron, wiens monarchale regeringsstijl al vroeg aanleiding was voor beschuldigingen van arrogantie onder kiezers en bijdroeg aan een sterke daling van zijn populariteit, is zijn eerste persconferentie in het Elysee-paleis van cruciaal belang om verloren terrein terug te winnen met
kiezers.

“Hij wil het beeld breken van iemand die koppig is en die nooit naar iemand luistert”, vertelde Arnaud Mercier, een expert in politieke communicatie aan het Institut de Presse aan de Assas Universiteit in Parijs, aan Reuters.

Verwacht wordt dat Macron de hervormingsdrang zal hervatten die in de eerste maanden van zijn mandaat begon met een versoepeling van de arbeidsreglementering, maar ontspoorde door de protesten.2018 12 04 05 03 06.gele20hesjes20nieuwe20franse20revolutie2000

De president wilde in 2019 een herziening van de pensioenen zien – die zich verenigde in een groot aantal verschillende pensioenstelsels, waaronder door tekorten geteisterde bedrijven bij staatsbedrijven – en een werkloosheidsverzekering. Maar er is weinig vooruitgang geboekt.

In plaats daarvan moest Macron 10 miljard euro uitgeven aan het verhogen van de voordelen voor de armste werknemers en het stoppen van de belastingstijgingen op brandstof in het licht van de gele hesjes-protesten.

“Het is ook een symbool dat hij de start van Act Two van zijn mandaat wil lanceren,” zei Mercier.

Lekken over maatregelen die moeten worden aangekondigd

Macron was oorspronkelijk van plan om de beleidsmaatregelen afgelopen maandag bekend te maken, maar werd gedwongen dit uit te stellen nadat een brand uitbrak op de Notre-Dame en een symbool van de nationale ziel van Frankrijk ernstig beschadigde.

Het grootste deel van het beleid dat hij bedacht heeft, is gelekt.

Ze omvatten, volgens de Franse media, een verlaging van de inkomstenbelasting, het opnieuw koppelen van de laagste pensioenen aan de inflatie, het stoppen van de sluiting van ziekenhuizen en scholen in plattelandsgebieden en het afschaffen van de ENA-ambtenarenuniversiteit die voor velen een symbool is geworden van een bevoorrechte persoon. De elite.

Het Elysee heeft het beleid niet bevestigd of ontkend.

Hoewel de lekken mogelijk het “wow-effect” hadden waar Macron op hoopte, heeft het de 41-jarige ook de kans gegeven om de reacties van het publiek te peilen.

In een teken dat Macron zijn hervormingsagenda niet heeft opgegeven, wordt van hem ook verwacht dat hij maatregelen aankondigt om het Franse “werk meer” te maken, zo meldden de Franse media, een potentieel explosieve zet in een land waar hervormingen van pensioenen en arbeid vaak miljoenen op de been brengen.

Wetgevers op het Macron-feest sluiten mogelijke veranderingen in de 35-urige werkweek of het afdanken van een feestdag niet uit om maatregelen te financieren om te zorgen voor ouderen.

“Er mag geen afwijzing zijn van het eerste deel van het mandaat, maar er mag ook geen koppigheid zijn” , vertelde Sibeth Ndiaye , de woordvoerster van de regering, aan verslaggevers.

De uitgelekte hervormingen kregen een teleurstellende reactie van prominente ‘gele hesjes’-figuren en politieke tegenstanders.

Lees verder bij de bron: france24

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
stop 1545308003

Ontluisterende beelden: zo terroriseren racismekaart trekkende ‘asielzoekers’ onze buschauffeurs

lira 1556129360

Turkse centrale bank maakt bokkesprongen om haar munt te ondersteunen