Blijkens een rapport uit 2013 van de Europese Rekenkamer is het een zooitje bij Eurostat, het eu statistiek bureau. Zowel qua betrouwbaarheid, juistheid en volledigheid kunnen serieuze vraagtekens worden geplaatst bij de aangeleverde data. Dat roept natuurlijk vragen op over die naheffing van € 642 miljoen.
Het is allemaal nog veel erger dan we dachten. Eurostat heeft in opdracht van de Europese Commissie de cijfers van Griekenland gemanipuleerd, de directeur van het statistiek bureau mag niet onafhankelijk opereren van de Commissie en ook data uit wetenschappelijk onderzoek worden door de Commissie gemanipuleerd voor politieke doeleinden.
Vernietigend rapport Europese Rekenkamer
Tot overmaat van ramp blijkt uit genoemd rapport van de Rekenkamer dat de aangeleverde data van de lidstaten niet op een voor alle landen gelijke wijze wordt aangeleverd. Het is op zijn Hollands gezegd ‘een zooitje' bij het statistiekbureau. De EU afdrachten van de landen hangen voor 70% af van het BNI. Dus het goed meten van het BNI is van essentieel belang. Een herziening van het Nederlandse BNI leidde deze maand tot een extra afdracht van € 642,7 miljoen aan de Europese Unie. Maar misschien is nog wel het ergste dat dit al lang bekend was en er niets aan gedaan is. Ook niet door de Nederlandse regering. De kritiek van de Rekenkamer op Eurostat is niet mals. De verificatie van de BNI-gegevens (BNI = BBP – saldo primaire inkomensstromen uit het buitenland (loon, pacht, winst, etc) red.) door de Commissie is onvoldoende gestructureerd en gericht. Dat komt onder meer, doordat Eurostat haar werk niet naar behoren plande en prioriteerde. Daarnaast heeft Eurostat de risico-beoordeling van diverse BNI componenten niet naar behoren uitgevoerd, waardoor er vervolgens een ondeugdelijke kosten-baten analyse wordt gepresenteerd.
Lees verder via Follow the Money.
Foto via okfn