in , ,

Mark Rutte heeft een Europese boodschap: elk voor zich

In een interview in een (moeilijk verstaanbaar) Engels aan Euractiv bevestigde de Nederlandse premier Mark Rutte het Nederlandse standpunt: in de is het elk voor zich.

De aanleiding voor het interview was de discussie in de aanloop naar de Europese Raad over een eigen begroting voor de eurozone. Die eigen begroting wordt voorgesteld door de Franse president Emmanuel Macron, en ook de Spaanse premier Sánchez is voorstander.

Een eigen begroting moet de stabiliteit van de eurozone ten goede komen: wanneer een volgende crisis één of meerdere lidstaten van de eurozone bijzonder hard treft kan de begroting van de eurozone ingezet worden om hulp te bieden. Deze lidstaten hebben immers geen eigen monetair instrument meer om de crisis te lijf te gaan.

Maar dat vindt Mark Rutte dus maar niets. In het interview legt hij de Spaanse interviewer uitgebreid uit hoe Spanje en ook Nederland pijnlijke maatregelen hebben doorgevoerd om de eigen concurrentiekrachtiger te maken. Dat moeten andere landen ook maar doen. Zo niet: eigen schuld, dikke bult. Dit is het ‘Europees’ verhaal van ‘winnaars’ in de eurozone zoals Nederland en Duitsland.

Dat de economische structuur van de lidstaten verschilt, en een crisis het ene euroland dus anders raakt dan het andere, daar heeft Rutte geen oren naar. Het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) volstaat als Europees instrument om in crisissen tussen te komen.

Als er dan toch een begroting voor de eurozone komt, waar Rutte niet om staat te springen, dan moet ze ingezet worden om de lidstaten aan te sporen verder te gaan met de neoliberale omvorming van hun economieën, aldus de premier, zij het in andere woorden (competitiever, schokbestendiger, zoals het jargon gaat).

Lees verder bij de bron: andereuropa


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De basis principes van de EU zijn 100 % fout
1 jaar geleden

Ik snap het standpunt van Rutte als liberaal dat landen ieder voor zich moeten werken.
Maar zijn ideeen stroken niet met de principes van de EU. Hoe kan hij dan zo pro EU zijn?

Om te beginnen het giga probleem van de vaste koers van de euro.
Het begon al met Zalm die de gulden veel te laag inzette. Kosten voor de burgers. Cadeautje voor de grote bedrijven.
De vaste eurokoers maakt dat de de mensen in NL niet worden gewaardeerd met extra inkomen toen het de bedrijven meer dan goed ging. De euro was voor NL te goedkoop. Het zijn alleen de banken en bedrijven die daarvan profiteren. Die winsten werden niet gedeeld met de werkers. En de vaste koers van de euro maakten dat de lonen niet gecompenseerd konden worden door de waarde van de locale munt te revalueren. Dat is nu al 20 jaar aan de gang.
Dus kunnen de burgers nu even over de afgelopen 20 jaar afrekenen?

De vast eurokoers werd door de burgers in Spanje, Italie zeer gewaardeerd, maar de economische prestaties bleven duidelijk achter. Gevolg: begrotingstekort voor deze landen. Normaal gesproken zou de locale munt koers moeten dalen maar dat gebeurde niet. Er werd gewoon extra geleend bij de ECB.
Dat mag neit maar gebeurt continu. Dat kun je een paar jaar doen, maar dat gaat geheid op zeker moment fout.

Dan het volgende grote probleem dat de EU heeft gecreeerd (op voorstel van banken en grote bedrijven). En dat is het principe van de EU dat landen voor elkaar verantwoordelijk zijn als het fout gaat.
Voor de bedrijven en banken is de EU prima want zij lopen geen enkel risico en de gemeenschappelijke koers is een godgeschenk voor deze partijen.

Maar werkelijk crimineel is dat als het fout gaat met locale economieen (anders gezegd: giga schulden ECB – momenteel 12 triljoen euro) dan betalen de burgers van de EU de problemen. In Griekenland betalen de burgers voor de fouten van de Griekse elite en de EU burgers betalen de Griekse banken.
En Griekenland was te overzien. Maar wat als Italie en Spanje door hun knieen gaan? Dan kunnen de NL en DTL burgers aan de bak. En dan zijn de bedrijven en banken die alles bepalen in Brussel en die schreewend rijk geworden zijn door de EU niet thuis.

En dan nog iets: de burgers in NL zijn de afgelopen 20 jaar er fors op achtruit gegaan.
En dat terwijl de grote bedrijven er banken zeer fors hebben verdiend (kijk alleen maar naar de vele nieuwe machines en voertuigen op de weg!!). Pas nu wordt erkend dat de lonen zouden moeten stijgen …. Sorry Rutte: je hebt ons belazerd en we moeten jou niet meer !!!!

Heus: de basis principes van EU zijn opgesteld door de elite voor de elite en kloppen van geen meter.
Weg met de EU !!

De oplopende kosmische straling maakt vliegen gevaarlijker dan je denkt

Maas in de belastingwet bespaart multinationals al sinds 1980 miljoenen