in , ,

Mauritius Leaks: ‘Mijnbouwbedrijf dat belasting ontdook gefinancierd met Nederlands belastinggeld’

Alexas_Fotos / Pixabay

De Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) wordt volgens Trouw genoemd in de zogenoemde Mauritius Leaks, geheime documenten met namen van bedrijven en personen die via constructies in het Afrikaanse land belasting ontduiken.

De documenten zijn net als eerder de Panama Papers en de Paradise Papers gelekt naar een consortium van onderzoeksjournalisten, waarvan ook Trouw deel uitmaakt.

Volgens Trouw financierde FMO het Ierse mijnbouwbedrijf Kenmare, dat in Mozambique de grootste titaniummijn ter wereld exploiteert. Het bedrijf heeft hier nauwelijks belasting voor afgedragen. Verder heeft Kenmare een aantal brievenbusbedrijven op Mauritius.

Volgens de documenten waarover Trouw over beschikt, heeft FMO sinds 2004 leningen verstrekt aan Kenmare en had het aandelen in het bedrijf ter waarde van zeker 44 miljoen .

FMO beheert fondsen van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en is voor de helft eigendom van het Rijk.

Het heeft meer dan 400 miljoenen euro aan ontvangen voor de fondsen die het beheert.

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kinderen gebruiken steeds vaker slaapmiddelen, pas daar mee op!

Pensioenkortingen opmaat voor recessie