in

Meer macht voor Brussel: Juncker dient centrale EU-minister van Financiën te installeren

2964532126 bbf2273d92 Europese Commissie1

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil vaart zetten achter de transformatie van de EU in een superstaat. Hij is van plan een eigen minister van Financiën aan te stellen. Deze heet weliswaar formeel nog “Eurocommissaris voor financiële markten”, maar dient op de lange termijn taken over te nemen die vroeger onder de verantwoordelijkheid vielen van de ministers van Financiën van de nationale staten. Deze politieke commissaris dient vooral de ECB te controleren.

In de nieuwe Europese Commissie dient volgens een bericht in een tijdschrift een Eurocommissaris te komen die speciaal verantwoordelijk is voor de financiële markten. De Duitse “Wirtschaftswoche” bericht onder verwijzing naar EU-kringen: “De toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil een eigen ressort voor financiën creëren.”De nieuwe verdeling van de taken in de Europese Commissie kan bij de Duitse regering op veel instemming rekenen. Tot nu toe was de Fransman Michel Barnier als Eurocommissaris voor de interne markt ook verantwoordelijk voor de financiële markten.

In de sector zijn enorme hervormingen op komst. De nagestreefde bankenunie, waarmee de belastingbetalers in de eurozone in de toekomst beter tegen de gevolgen van financiële crises beschermd moeten worden, is vanuit het oogpunt van de Duitse regering het grootste economische project in Europa sinds de invoering van de euro. Tot het plan behoort het gezamenlijke controlecommissie onder het dak van de Europese Centrale Bank (ECB), die in november met haar werk moet beginnen. De tweede pijler is een afwikkelingsmechanisme voor geruïneerde banken, dat na lang politiek touwtrekken de komende jaren dient te ontstaan.

Met de controle van de ECB wil de Europese Commissie vooral controle over de eurokoers krijgen. De Fransen verlangen al enige tijd dat de geldpolitiek niet meer bepaald wordt door één onafhankelijke centrale bank, zoals indertijd door de Deutsche Bundesbank, maar dat de EU de ECB kan voorschrijven hoe sterk of hoe zwak de euro dient te zijn (meer hier).

via E.J. Bron.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Waarom moet je niet geloven wat in de krant staat?

4852252109 2785c932b6 IMF1

IMF zet Oekraine verder onder druk namens de Centrale Banken