in ,

Meer, meer, meer belasting : Sociaal en Cultureel Planbureau wil groter belastinggebied gemeenten

Het  (SCP) schaart zich in het rijtje van voorstanders van verruiming van het gemeentelijk belastinggebied. Volgens SCP-directeur Kim Putters is daar door de forse uitbreiding van het aantal nieuwe taken geen ontkomen meer aan.

Putters stelt dat in een interview met de Famo, een vereniging van algemene middelenmanagers bij de . Het principe dat gemeenten geen eigen inkomensbeleid mogen voeren, staat volgens hem op gespannen voet met het leveren van maatwerk in het sociaal domein. ‘De inkomsten zitten bij het rijk en gemeenten doen de uitgaven, uit een budget waarop fors is bezuinigd. Gemeenten kunnen dat niet aanvullen, op het heffen van eigen bijdragen na. Met als gevolg dat er een bouwwerk van regelingen en praktijken in loketten ontstaat dat nauwelijks nog maatwerk te noemen is. Eigenlijk is het simpel: voormalige rijkstaken, waar het rijk een inkomensbeleid op voerde, komen in handen van gemeenten die dat niet mogen. Dat werkt dus niet', stelt hij.

Opvangen financiële tegenvallers

Deze zomer pleitte ook het (CPB) voor uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied in verband met de drie grote decentralisaties. Als het lokale belastinggebied wordt vergroot, zijn gemeenten volgens het CPB beter in staat financiële tegenvallers op te vangen. Een grotere rol van lokale belastingen stelt gemeenten beter in staat om het aanbod van voorzieningen aan te passen aan de lokale vraag, waardoor het gemakkelijker wordt om financiële tegenvallers op te vangen.

via Binnenlands Bestuur.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Banken redden we wel, de mensheid niet: Geldnood bij bouw nieuwe sarcofaag Tsjernobyl

Bizar een organisatie die zijn mond vol heeft over privacy: Rechtbank blundert met vertrouwelijke brief