in , ,

Meer, Meer, Meer betalen dus: Systeem autobelasting op de schop

349246860 7b1d70b8d7 smog1

Het systeem van de autobelasting gaat op de schop. Bezitters van bepaalde vervuilende auto’s gaan meer belasting betalen. Ook verandert het systeem van bijtelling voor auto’s van de zaak.

Dit bevestigen bronnen aan de NOS. De belastingplannen van het kabinet voor autobezitters voor de komende jaren worden op Prinsjesdag bekend.

De bpm, de aanschafbelasting, wordt nu bepaald door de CO2-uitstoot. In de praktijk blijkt dat veel autobezitters een lage bpm betalen, terwijl de auto toch behoorlijk vervuilend zijn. Dit scheelt de overheid veel belastinginkomsten.

Het kabinet probeert al jaren het gebruik van schone auto’s te stimuleren, maar de huidige maatregelen zijn weinig effectief en kostbaar. In mei bleek uit een onderzoek van de Rekenkamer dat sinds 2007 de zuinige auto-maatregelen vijf miljard euro hebben gekost doordat er minder belasting binnenkwam. Volgens de Rekenkamer is de CO2-besparing ook veel minder dan uit officiële cijfers blijkt.

De test waaruit blijkt hoeveel CO2-uitstoot een auto heeft, blijkt makkelijk te beïnvloeden door de autofabrikanten. Ze plakken roosters af, pompen de banden extra hard op en gebruiken soms zelfs banden zonder profielen waardoor de auto zuiniger uit de test komt dan hij in dagelijks gebruik is. In Europa wordt gesproken over betrouwbaarder testen, maar die laten op zich wachten.

via NOS Nieuws.

Foto via Simone Ramella cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e27412cd62530c7f7b3c781d 640 retriever1

170 honden gedood met donateursgeld van Hartstichting

e20399aabf083decbfd581c0 640 euro e14198900256311

Als minister falend in eigen land, geen probleem: ‘Euro komt helemaal in handen van Zuid-Europeanen’