in ,

Meerderheid Fransen willen Frexit uit Europa

is nog een land dat overweegt om uit Europa te stappen als gevolg van ontevredenheid met de .

Uit een pan-Europees onderzoek van het Pew Research Center, vrijgegeven vandaag bleek dat 61% van de Franse kiezers een “ongunstige” kijk hebben op de EU, in vergelijking met 48% in het Verenigd Koninkrijk.

Een duidelijke meerderheid is tegen een “steeds hechtere unie” en wil de bevoegdheden terug naar het Franse parlement, een bevinding die slecht zit met het aandringen van president Francois Hollande dat “meer Europa” het antwoord is op de ellende binnen de EU.

“Het is een protest tegen de elites,” zei Professor Brigitte Granville, een Franse econoom aan de Queen Mary University of London. “Er zijn 5000 personen verantwoordelijk voor alles in Frankrijk. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden door school en het huwelijk, en ze zijn close.”

Prof Granville zei dat de mechanismen van de monetaire unie het Frans-Duitse strategische huwelijk heeft verstoort, en verwondde daarmee de Franse psyche.

“De EU werd verkocht aan het Franse volk als een ‘partnerschap’ van gelijkheid met Duitsland. Maar het is sinds 2010 duidelijk dat dit niet het geval is. Iedereen kon zien dat Duitsland alles in Griekenland heeft besloten”, zei ze.

De dood van de Monnet droom in de EU anker staat vormt een existentiële bedreiging voor het Europese project en loopt parallel met wat er gebeurt in Groot-Brittannië.

Het Front National van Marine Le Pen leidt de peilingen voor de presidentsverkiezingen in 2017 met geloften om de Franse frank te herstellen en het EU bouwwerk met de grond gelijk te maken. Hoewel er lang van is uitgegaan dat ze nooit een absolute meerderheid kon halen, is niemand nog zo zeker, na het anti-incumbent en bijbehorende ophef erover in Oostenrijk vorige maand.

“Het Front National spint garen uit het debat”, zegt Giles Merritt, hoofd van de Friends of Europe denktank in Brussel.

“De EU-beleid elites zijn in paniek. Als de Britten stemmen om te vertrekken zal de schok zo gruwelijk zijn dat ze eindelijk wakker worden en beseffen dat ze niet langer de vraag naar democratische hervormingen kunnen negeren,” zei hij.

“Zij zullen wellicht de EU op moeten lossen zoals het is en proberen om het opnieuw uit te vinden, zowel om de Britten terug te brengen en omdat ze vrezen dat de hele politieke orde weg zal worden geveegd, tenzij ze wat doen,” zei hij.

De heer Merritt zei dat het een vergissing is om te veronderstellen dat de EU zou kunnen doorgaan als een monolithisch blok in staat om voorwaarden te dicteren na een Brexit stemming. “De Britten zouden de bubble hebben doorgeprikt. De Duitsers zijn diep verontrust over hoe plotseling de stemming overal aan het verschuiven is,” zei hij.

Uit het Pew onderzoek blijkt dat ontevredenheid met de EU is gestegen tot 49% in Spanje en 48% in Duitsland, twee landen normaal gezien als pro-Europees. Dit is ongeveer hetzelfde als in Engeland, hoewel verschillend van karakter en minder intens.

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jungleelephant
4 jaren geleden

Hoe meer tegenstanders hoe liever!Van mij mag de Unie dit jaar nog uit elkaar vallen!

4 jaren geleden

Groot gelijk dat de hele EU dit jaar uit elkaar mag vallen. Het is een hele grote optelsom van blunders. En de kosten van die blunders mogen wij burgers ophoesten. Ze denken van alles te mogen doen zonder er voor verantwoordelijk worden gesteld en onder tussen grote salarissen op eisen wat ze niet eens waard zijn. Uit alle 27 landen zijn ministers geplaatst die het hebben verprutst in hun eigen land van wegen hun onbekwaamheid in leiderschap en vakmanschap. Het enige resultaat wat in de afgelopen 12 jaar is gerealiseerd is dat mensen naar de voedselbank moeten gaan, onbetaalbare zorgverzekeraars die onbetaalbare premies vragen en achterlijke kabinet die enkel oren heeft voor Eu en niet meer voor de burgers zelf. Beter dat er Nexit komst en zo snel mogelijk.

Hans
4 jaren geleden

Dan ook maar een .”Hexit”

Bodar
4 jaren geleden

Als er iets echt mislukt is is de EU het wel
Samenwerking ?? wat een giller, kan ook helemaal niet
Snel opdoeken die handel

A.Vink
4 jaren geleden

Wordt het niet eens tijd dat WIJ ook gaan tegen stemmen. Ons vlees en andere export gaat toch wel door hoor.?????

Opiniepeiling: Steun voor EU daalt in iedere lidstaat, mensen willen soevereiniteit terug

Haagse krokodillentranen om KLM