in , ,

Meeste nieuwe medicijnen voegen niets toe, we betalen wel 2x; Onderzoeken via belasting geld en betalen voor gebruik

5148995753 6273d9c9bd medicijnen1

De helft van de nieuwe geneesmiddelen heeft geen toegevoegde therapeutische waarde. Dat concluderen Stichting Wemos en de European Public Health Alliance (EPHA).

De onderzoekers keken naar 112 nieuwe geneesmiddelen die de afgelopen 14 jaar op de Nederlandse markt zijn toegelaten.
50% van de nieuwe geneesmiddelen had blijkens de beoordeling geen toegevoegde waarde en 45% had een twijfelachtige toegevoegde waarde. De onderzoekers verbazen zich erover dat niettemin bijna al deze middelen worden vergoed door de zorgverzekeraars.

Perverse prikkel

Wemos en EPHA pleiten ervoor dat er bij het beoordelen van nieuwe geneesmiddelen veel nadrukkelijker wordt gekeken naar toegevoegde therapeutische waarde. Omdat dit nu niet het geval is, is er sprake van een perverse prikkel om geneesmiddelen te ontwikkelen die nauwelijks iets toevoegen aan hun voorganger.

Twee keer betalen

“De Europese burger krijgt geen waar voor zijn geld en betaalt twee keer”, stelt Annelies den Boer, van Wemos. “Via verzekeringspremies voor geneesmiddelen die niets toevoegen en via belastingen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen die we wel nodig hebben.”

Lees verder via Skipr.

 

Foto via NLportaal.NL cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7155638055 b039933824 tank1

Bewust ziek maken van medewerkers? : Defensie wist al in 1987 van gevaar chroomverf

4690593888 1e044c6944 stef blok1

Minister Blok wil de maximale huur nog afhankelijker maken van de gekte van de markt