in , ,

MegaFace: Gezichtsherkenning op wereldschaal

Machine learning maakt computers steeds slimmer. Gezichten herkennen is voor velen niet moeilijk, denk maar aan Google Foto’s of Facebook Moments.

Dergelijke algoritmes worden ‘getraind’. Onderzoekers laten het los op een dataset met miljoenen gezichten in, waarna de software door middel van trial en error met foutcorrectie steeds slimmer wordt. Na een tijd kan een dergelijk algoritme individuele gezichten herkennen met bijna 100 procent precisie.

Onderzoekers van de universiteit van Washington wilden samen met onder andere Intel, Samsung en ontdekken hoe waardevol de bestaande algoritmes zijn in een realistischer scenario. De universiteit lanceerde daartoe het MegaFace-project. De onderzoekers daagden de makers van verschillende algoritmes uit om hun software los te laten op een beeldenset met daarin maar liefst 690.572 unieke personen. De beelden waren afkomstig van Flickr, waar foto’s onder de Creative Commons- voor dergelijk onderzoek van het net geplukt mogen worden. In totaal ging het om één miljoen foto’s.

Google, dat natuurlijk een enorme dataset ter beschikking heeft om zijn algoritme te trainen, deed het met FaceNet het beste. N-TechLab uit haalde de op één na hoogste score met 73 procent.

De onderzoekers vinden het belangrijk dat gezichtsherkennissoftware overweg kan met MegaFace-hoeveelheden aan data. Ze hebben geen big-brother-cameranetwerk in gedachten; integendeel. Denk maar aangezichtsbeveiliging op je telefoon: wie die verliest en vertrouwd op de beveiliging wil een hogere nauwkeurigheid dan 1 op 10.000.

Natuurlijk kan een perfect gezichtherkenningsalgoritme de ordediensten ook helpen om een terrorist op de speuren, door de software los te laten op camerabeelden van bijvoorbeeld de metro of het treinstation.

Lees verder via Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deze toekomst durft geen enkele politicus te vertellen aan het gewone volk

Brexit, ondertussen onderhandelen EU landen over nog meer nauwere samenwerking