Mercedes betrapt op ‘bespioneren van bestuurders met geheime volgapparatuur’

Free-Photos / Pixabay

Mercedes-Benz bevindt zich in het centrum van een schijnbaar illegale spionage-operatie, na berichten dat het volgapparatuur op duizenden voertuigen installeerde en locatiegegevens van klanten met derden deelde.

Volgens de Sun paste Mercedes-Benz geheime sensoren toe aan alle nieuwe en gebruikte voertuigen die al vanaf 2018 werden verkocht via zijn officiële dealers.

Deze sensoren kunnen de locatie van een voertuig lokaliseren en de gegevens worden vervolgens naar een centrale locatie verzonden. Zowel de bestuurder- als de auto-informatie kan vervolgens worden doorgegeven aan gerechtsdeurwaarders, die vervolgens het voertuig naar believen kunnen in beslag nemen en terugnemen van bestuurders met schulden.

Het bedrijf verkocht dit jaar meer dan 170.000 nieuwe auto’s in Groot-Brittannië, waarvan ongeveer 80 procent naar verluidt wordt verkocht op financieringsplannen.

Mercedes heeft nog niet officieel bevestigd hoe lang het al in de praktijk actief is, maar naar verluidt beweert de trackers alleen te zijn geactiveerd in “extreme omstandigheden” waarin bestuurders in gebreke blijven met betalingen en niet in staat zijn om tijdig contact op te nemen met het bedrijf. De sensoren zijn gescheiden en werken onafhankelijk van zowel de anti-diefstalvolgapparatuur als de optionele extra ‘Mercedes Me’-service.

Het volgen van een voertuig zonder medeweten of toestemming van de bestuurder is illegaal volgens de -wetgeving inzake gegevensbescherming. Veel klanten geven echter blijkbaar onbewust hun toestemming door de lange algemene voorwaarden niet grondig te lezen. Mercedes beweert dat de clausule over “locatiesensoren” precies daarboven te vinden is waar een klant zijn financieringscontract tekent.

Liberty (oorspronkelijk de National Council for Civil Liberties), een organisatie die massale surveillance en machtsmisbruik bestrijdt, beschreef de ‘sluipende groei van surveillance in de privésector’ als ‘bijzonder verontrustend’.

Lees verder bij de bron: RT UK News


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Klimaatgekte komt naar u toe: straten massaal open gegraven, honderden miljoenen euro’s schade

Flat-Earther gaat per zelfgemaakte raket kijken of de aarde nou rond of plat is