in ,

Merendeel Nederlanders: belastingontwijking grote bedrijven oneerlijk

Acht op de tien Nederlanders vinden het oneerlijk dat internationale bedrijven via belasting kunnen ontwijken, terwijl de gemiddelde burger steeds meer belasting moet betalen. Bijna driekwart (73%) van de Nederlanders vindt het onrechtvaardig dat belastingontwijking door internationale bedrijven ten koste gaat van mensen in arme landen. Dit zijn een paar van de opvallende uitkomsten van opinieonderzoek naar belastingontwijking, in opdracht van ActionAid en Oxfam Novib, dat vandaag gepubliceerd wordt. Op 1 mei moet iedere Nederlander zijn belastingaangifte gedaan hebben.

Volgens meer dan zeven op de tien Nederlanders moet de Nederlandse een einde maken aan belastingtrucs waarmee internationale bedrijven via ons land belasting kunnen ontwijken. Zeven op de tien ondervraagden vinden daarnaast dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat internationale bedrijven eerlijk belasting afdragen in ontwikkelingslanden. Ruim driekwart (76%) vindt het belangrijk dat internationale bedrijven door middel van belasting bijdragen aan de voorzieningen die zij gebruiken in de landen waar ze actief zijn.

Gijs Verbraak, beleidsadviseur Economische Rechtvaardigheid bij ActionAid “Dit onderzoek laat zien dat er grote publieke verontwaardiging is over belastingontwijking door multinationals. Men vindt dat de Nederlandse overheid er echt iets aan moet doen. In aanvulling op internationale belastinghervormingen binnen OECD, is het nu hoog tijd dat de Nederlandse regering stappen zet om niet langer als een spil in de belastingontwijking-constructies van multinationals te fungeren.”

Esmé Berkhout, Oxfam Novib belastingexpert: “Jaarlijks lopen ontwikkelingslanden miljarden ’s aan belastinginkomsten mis. Wij hebben berekend dat ontwikkelingslanden via Nederland jaarlijks minstens Euro460 miljoen aan belastinginkomsten mislopen. dat deze landen hard nodig hebben om bijvoorbeeld hun gezondheidszorg of onderwijssysteem te verbeteren. Internationale bedrijven moeten gewoon eerlijk belasting betalen in de landen waar ze daadwerkelijk actief zijn.’

Grote internationale bedrijven gebruiken Nederland op grote schaal voor belastingontwijking. Minstens 80% van de grootste bedrijven ter wereld hebben een vestiging in Nederland. Veelal zijn dat alleen brievenbusvestigingen, met als voornaamste doel het ontwijken van belasting.

Bron: Bank Nieuws

Photo by jongedemocraten


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
5 jaren geleden

Belasting op zich is onrechtvaardig.
Als we alle belastingen opheffen, zijn we weer allemaal gelijk.
Want het is een illusie om te denken dat die bedrijven dat wel ooit gaan betalen.

Wetenschapster wandelt rond in Tsjernobyl: ‘Ik krijg nog eerder kanker van zwemmen in zee’

Basisscholen: Vele honderden kinderen uitgehongerd en verwaarloosd in de les