in , , , , , ,

Mestfabrieken zijn vergeven van fraude en niet duurzaam, waarom wil de overheid ze dan zo graag?

Antranias / Pixabay

Ze moeten niet denken dat straks de gigantische fabriek in Groenlo, die van mest biogas gaat maken, er komt voor de duurzame .

‘Zelfs als er meer energie in gaat dan eruit komt, blijft het een goed project.'

Een opmerkelijke uitspraak, want de te bouwen installatie krijgt, eenmaal draaiende, honderden miljoenen van het Rijk voor de productie van biogas, niet voor het oplossen van het mestoverschot. dat komt uit de subsidiepot voor duurzame energie (SDE+).

Terwijl de bijdrage van de tweehonderd mestfabrieken – met nog 85 in de planning – aan de Nederlandse energietransitie twijfelachtig is, zeggen meerdere deskundigen.

De lijst met bezwaren van omwonenden over mestfabrieken is groot. Begin 2010 al vroeg de toenmalige VROM-inspectie, na een aantal calamiteiten met dodelijke afloop, aandacht voor de risico's van de installaties.

Na ‘aanhoudende met afvalstoffen, misbruik van subsidies en het misbruiken van hiaten in toezicht en regelgeving' verscheen in 2016 in opdracht van de Landelijke Milieukamer een zeer kritisch rapport over de fraudegevoeligheid van de co-vergister.

Door het bijmengen van illegale ­stoffen, zoals slachtafval en chemische restanten uit de verfindustrie, vragen de auteurs zich af ‘in hoeverre deze sector bijdraagt aan een duurzaam bodembeheer en voedselveiligheid', staat in het vertrouwelijke document.

Lees verder bij de bron: De Volkskrant


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU beslist: Hongarije mag zijn grond niet alleen aan autochtonen verkopen

Opt-out orgaandonatiehandel zet streep door recht op zelfbeschikking en lichamelijke integriteit