in , , ,

Met belastinggeld betaalde Politie wil dat je vrijwilligerswerk voor hen gaat verrichten

Slachtoffers van diefstal kunnen de politie vanaf 1 juni helpen de dader op te sporen. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie lanceren een app waarmee burgers die bestolen zijn zelf onderzoek kunnen doen.

De proef met een app om zelf achter je dief aan te gaan, is een nieuwe stap in de voortschrijdende burgerparticipatie bij opsporingswerk. De laatste jaren werden overal in het land al buurtpreventiegroepen opgetuigd, waarbij bewoners in hun eigen buurt surveilleren of via Whatsappgroepen informatie uitdelen.

Dat burgers nu al vaker zelf aan de slag gaan, is onder meer ingegeven door technologische ontwikkelingen als  trackers in bijvoorbeeld telefoons, deurbellen met 's en . Die middelen kunnen worden gebruikt om daders op te sporen. In 2016 traceerde een slachtoffer van verkrachting en diefstal nog haar belager, door hem via haar gestolen iPhone op te sporen.

Toen kreeg zij met haar bevindingen geen luisterend oor bij de politie.

Nu moet het veel makkelijker worden informatie aan te leveren. Door zelf aan de slag te gaan kunnen slachtoffers van diefstal de kans vergroten dat hun zaak wordt opgepakt.

Deelnemers krijgen geen speciale bevoegdheden. Het gaat om vormen van onderzoek die iedere nu ook al mag verrichten, zoals de buren vragen of ze iets gezien hebben of op Marktplaats zoeken naar een gestolen fiets. Maar met de app komt het onderzoeksmateriaal direct bij de politie terecht.

Het is dus zaak dat de politie ook daadwerkelijk aan de slag gaat met het bewijsmateriaal dat binnenkomt via de app.

Tegelijkertijd, zegt de onderzoeker, kan deze manier van werken de politie ook tijd schelen. ‘Als een slachtoffer zelf veel bewijsmateriaal weet te verzamelen, dan heeft de politie een stuk minder werk aan zo'n zaak. Het kan betekenen dat het aantal aangiftes die tot een aanhouding leiden omhoog gaat.'

Lees verder bij de bron: De Volkskrant en Algemeen Dagblad

We betalen belasting aan de zodat deze overheid ervoor kan zorgen dat we veilig zijn. Het is kiezen of delen, of vrijwilligerswerk. Niet beide.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

1 jaar later heeft Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) alleen privacyterreur opgeleverd

Gek toch? Verenigde Staten importeert flink meer olie uit het grote boze Rusland