in

Met je stikstof probleem: Meerdere vulkanen in de wereld barsten vrijwel gelijktijdig uit

Dat vulkanische activiteit planetair aan het toenemen is, menen we al een tijd op te merken. Gisteren, werd het echter wel heel erg zichtbaar toen drie vulkanen op dezelfde dag uitbarsten en voor de nodige problemen zorgden.

Grote uitbarsting bij Shiveluch-vulkaan in – as tot 30.000 voet en pyroclastische stroom

Een matig grote explosieve uitbarsting vond eerder vanmorgen plaats op de Shiveluch-vulkaan, die een aspluim produceerde die tot 30.000 voet (10 km) hoogte rees en een pyroclastische stroom die enkele km naar het westen reisde vanaf de actieve koepel.

De uitbarsting was waarschijnlijk een combinatie van explosie bij de lavakoepel en een gedeeltelijke instorting van vers materiaal uit het actieve deel van de koepel in de bovenste NE-sector:

Vulkaan barst uit in Costa Rica, waardoor park wordt gesloten

De uitbarstingsmaandag van de vulkaan Poás in Costa Rica heeft ambtenaren ertoe aangezet de populaire toeristische attractie tijdelijk te sluiten vanwege een “grote kans” op meer uitbarstingen.

De uitbarsting startte bij de dageraad, vastgelegd op video door het vulkanologische en seismologische observatorium van Costa Rica (OVSICORI), stuurde een kolom as meer dan een mijl boven de 8,885-voet vulkaan.

Poás Volcano National Park, gelegen 29 mijl ten noordwesten van de Costa Ricaanse hoofdstad San Jose, bleef dinsdag gesloten en een heropening was niet aangekondigd op het moment van deze post.

Volgens de Engelstalige Tico Times werd de sluiting bevolen door de National Emergency Commission, die verklaarde:

“De Vulkaan van Poás zal gesloten blijven op dinsdag 1 oktober vanwege de hoge waarschijnlijkheid van eruptieve activiteit. Na de uitbarsting die om 30u40 op 30 september werd gepresenteerd, vonden zowel het National Seismological Network als OVSICORI-UNA dat het seismische tremor-signaal geassocieerd met vulkanische activiteit hoog blijft  met vloeistoffen in de interne kanalen van de vulkaan.

“Bovendien is er een aanwezigheid en een significante concentratie van SO2 (zwaveldioxide) in het gezichtspunt.”

Poás was eerder op 22 september uitgebarsten, wat leidde tot een 48-uurs sluiting van het park. Dat was echter een hydrothermische gebeurtenis, waarbij voornamelijk waterdamp betrokken was.

Volgens de Costa Rica-gids is Poás een van de populairste toeristische attracties in de uitgestrekte Central Valley van het land, en ‘een krachtig symbool van de geothermische krachten die Costa Rica hebben gevormd'.

De vulkaan is sinds 1828 40 keer uitgebarsten, waaronder een grote uitbarsting in april 2017, die de evacuatie van toeristen en bewoners van het gebied heeft veroorzaakt.

Poás heropende in september 2018 met een brede veiligheidsperimeter rond de uitbarstende krater, en met toegang beperkt tot een observatieruimte voor kraters voor toeristen die van tevoren kaartjes kopen.

Inwoners vluchten na vulkaanuitbarsting in Papoea-Nieuw-Guinea

De vluchtige Ulawun-vulkaan van Papoea-Nieuw-Guinea barstte dinsdag vroeg los en stuurde een kolom rode lava de lucht in en dwong de evacuatie van onlangs teruggekeerde bewoners.

Mount Ulawun, gelegen aan de afgelegen Bismarck-archipelketen, heeft tussen de 7 000 en 13 000 mensen uit hun huizen verdreven toen het voor het laatst in juni uitbrak.

Seismische activiteit begon op de middag op maandag voordat de vulkaan op dinsdag om 04:30 uitbarstte, volgens Rabaul Volcano Observatory assistent-directeur Ima Itikarai.

“Het was geruisloos en in het donker net voor zonsopgang; de uitbarsting was zichtbaar (met) een duidelijke scherf van rode gloeiende gloed schietend op minder dan 100 meter van de basis,” vertelde hij AFP.

Toen het licht aanbrak, zagen we golvende wolken van grijze as enkele honderden meters de lucht in stijgen, zei hij, terwijl de plaatselijke Chris Lagisa zei dat bewoners het geluid van stromend gas en stromende lava konden horen.

Herman Volele, Ulamona Volcano Observatory, zei dat asdalingen Kimbe, de nabijgelegen hoofdstad van de provincie West New Britain, zouden kunnen treffen, terwijl er ook regelmatig aardbevingen plaatsvonden in de buurt van de vulkaan.

Terwijl de meeste mensen die getroffen waren door de vorige uitbarsting in evacuatiecentra waren gebleven, zei een ambtenaar bij het West New Britain Disaster Office dat een aantal dat was teruggekeerd om naar hun huizen en tuinen aan de voet van de vulkaan te gaan, opnieuw moest worden geëvacueerd.

De vulkaan is een van de gevaarlijkste ter wereld en staat op een lijst van 16 “Decade Volcanoes” die bedoeld zijn voor onderzoek, omdat ze een aanzienlijk risico vormen op grote, gewelddadige uitbarstingen.

https://www.youtube.com/watch?v=BhFJ_EvWNDs

Bronnen:

Volcano Discovery

ForTheWin

News 24

Lees verder bij de bron: worldunity.me


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duits bedrijf claimt de stealth F-35 zichtbaar te kunnen maken

Onderzoekers: meiden aan de pil vaker depressief