in , ,

Milieuvoetafdruk van de Nederlander voor het tweede jaar op rij toegenomen

vegasita / Pixabay

Voor het tweede jaar op rij nam de gemiddelde broeikasgasvoetafdruk per Nederlander toe, van 15,1 ton CO2-equivalenten per inwoner in 2017 naar 15,8 ton in 2018. Tussen 2008 en 2016 daalde deze nog.

De toename is toe te schrijven aan een stijging van de uitstoot van broeikasgassen in het buitenland ten behoeve van de bestedingen in .

Het verbruik van grondstoffen nam licht toe, tot 9,7 duizend kilo per inwoner in 2017. Dit meldt het CBS op basis van de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals 2019.

De milieuvoetafdrukken geven gevolgen weer die de bestedingen van Nederlanders hebben op het milieu, ongeacht of de productie van goederen en diensten plaatsvindt in Nederland of in het buitenland. De broeikasgas- en grondstofvoetafdruk vormen in de Monitor Brede Welvaart indicatoren voor de effecten die ons handelen heeft op de rest van de wereld.

De bestedingen in Nederland leidden in 2018 tot een gemiddelde broeikasgasuitstootwereldwijd van 15,8 ton CO2-equivalenten per inwoner. Sinds 2016 is de uitstoot van broeikasgassen door de Nederlandse per inwoner met bijna 4 procent gedaald. De broeikasgasvoetafdruk per inwoner steeg sinds dat jaar echter met bijna 7 procent. Dit heeft onder andere te maken met de gestegen bestedingen van huishoudens en bedrijven.

Nederlandse bestedingen zorgen ook voor uitstoot van broeikasgassen in het buitenland, namelijk daar waar de productie van de aangeschafte goederen en diensten plaatsvindt. Andersom stoot Nederland ook broeikasgassen uit voor producten die worden geëxporteerd en in het buitenland worden geconsumeerd. Voor de periode 2008–2018 is het saldo van deze emissies – invoer min uitvoer – positief.

Dit houdt in dat meer broeikasgassen worden uitgestoten in het buitenland ten behoeve van de Nederlandse bestedingen dan andersom. Het emissiesaldo daalde tussen 2008 en 2016 van 5,5 ton tot ruim 1,2 ton CO2 equivalenten per inwoner.

Met de aangetrokken bestedingen is dit saldo sinds 2016 ruimschoots verdubbeld tot 2,8 ton per inwoner in 2018.

Lees verder bij de bron: CBS

Trap er niet in…


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bart
1 jaar geleden

Mooi dat onze milieuvoetafdruk is toegenomen, kunnen we weer belastingverhogingen en/of volkstreiterende maatregelen verwachten van ons bekwame kabinet.

Satan doet een greep naar de Macht
1 jaar geleden

Doodzonde van alle tijd die door duizenden wetenschappers aan CO2 wordt bestaat. In NL is nu het idee geopperd om de meest moderne kolencentrales ter wereld te slopen vanwege de CO2. Een kapitaalverspilling van de eerste orde die de CO2 met geen gram zal doen afnemen maar die de burgers in NL op giga kosten jaagt (vele honderden miljoenen).
Tijd en geld die de wetenschappers en burgers wel beter kunnen besteden door lekker in de zon te gaan liggen, want er is helemaal geen CO2 probleem. Waarom? Omdat er bijna geen CO2 in de lucht zit (0.035 %) en planten CO2 nodig hebben voor hun groei en die planten onmiddellijk uit de lucht halen om daarvoor onder invloed van zonlicht zuurstof voor terug geven. Eigenlijk zijn planten zonnepanelen die van CO2 zuurstof maken en hout …..
Wist U dat CO2 aan tuinders verkocht wordt als mest voor de planten in de kassen zodat planten sneller groeien !!!!

De machthebbers achter de schermen, de Illuminatie (Merkel, Macron, Rutte, Bush, Obama, Clinton) maken het U wijs en doen alles om de wereld aan de afgrond te brengen zodat de Nieuwe Wereld Orde (Satan aanhangers) de macht kan overnemen. En ja, de EU = NWO. Dat is wat er werkelijk aan de hand is.

Wordt wakker!

AutoJihad zorgt voor explosie aan schadeclaims

Toetsingsbureau: ICT overheid nog steeds grote bende, staatssecretaris wil bureau opheffen