in ,

Miljardendans in de EU: Oost-Europa verliest gigantisch aan Griekenland, Italië en Spanje

De staat voor een gigantische financiële aardverschuiving: veel van de steun die nu nog naar Oost- vloeit uit het EU-budget, zal plots richting Zuid-Europa gaan. In totaal zou 30 miljard euro van richting veranderen. In Polen, en de Baltische staten kunnen ze er niet mee lachen.

Europa moet een nieuw meerjarenbudget vastleggen, dat van 2021 tot 2027: ze plannen daar graag mijlenver vooruit. Maar het gaat om , veel geld. De afgelopen decennia profiteerde Oost-Europa enorm van het EU-lidmaatschap: zeker de zogenaamde ‘cohesiefondsen’ waarbij de armste delen van Europa EU-steun krijgen, deden de levensstandaard in het oosten enorm stijgen.

Maar het feest lijkt voorbij voor Polen en Hongarije, niet toevallig twee lidstaten die regelmatig op ramkoers liggen met de rest van Europa. Want zowel Victor Orban, de sterke Hongaarse man, als de Poolse regering zijn eerder kritisch voor Europa. In totaal zit er voor 330 miljard euro in die cohesiefondsen. 30 miljard daarvan zou verschuiven in het voordeel van Griekenland, Italië en Spanje.

Nederland en verliezen niets

In de cijfers die de Financial Times kon inkijken, is er een algemene daling van 10 procent. Maar Polen krijgt een tik van 23 procent, of 19,5 miljard minder. De Polen zijn uiteraard razend. Maar ook Hongarije, Tsjechië, Estland en Litouwen dalen met 24 procent, het maximumbedrag dat toegelaten is.

Griekenland krijgt een maximale stijging van 8 percent, of 19,2 miljard extra. Italië stijgt met 6,4 procent of 38,6 miljard en Spanje krijgt er 5 procent bij of 4 miljard. De reden is simpel voor de Europese Commissie: die landen zagen veel meer af van de financiële dan Oost-Europa.

Een daling komt er niet voor een groepje ‘beschermde landen’, die al erg veel bijdragen aan de EU. Zij moeten geen daling slikken. Dit geldt ook voor Nederland, Denemarken en .

Of de plannen er komen, zal afhangen van een stevige politieke discussie binnen de EU.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Klaar Wakker
2 jaren geleden

Het hele systeem van een vaste euro klopt gewoon niet. Dat snapt ieder kind maar zoals bekend is de EU een fascistisch systeem van banken en multinationals die schijt hebben aan de burgers en alleen geinteresseerd zijn in eigen belang. De oplossing is jaren geleden al bedacht door middel van een interne verrekenkoers per land (de matheo solution) maar de bureaucraten in Brussel hebben deze oplossing arrogant van de hand gewezen. De praktijk zal uitwijzen dat een vaste euro voor de EU niet werkt en tot het opbreken van de EU zal leiden.

Startup met 500 cash betaalpunten in Nederland wil betaalmarkt innoveren

Vandaag begint de handelsoorlog tussen VS en Europa wellicht echt. Wat zijn de gevolgen?