in , ,

Miljoenen belastinggeld in rook op: Cruciaal IT-project bij Defensie dreigt te mislukken, militair moet burgersmartphones gebruiken

De ontwikkeling van een nieuw, cruciaal informatiesysteem bij Defensie is op een dood spoor beland.

Technologiebedrijf IBM heeft gedreigd honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het ministerie te verhalen, vanwege de problemen en vertraging bij de aanbesteding van dit project.

De krijgsmacht moet zo nog langer wachten op deze noodzakelijke vernieuwing, het ‘wapen van de toekomst’.

Dat blijkt uit interne documentatie in handen van Trouw, Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en EenVandaag.

De aanbesteding is verzand in getouwtrek tussen Defensie en de enige overgebleven deelnemer in de race om het contract: een consortium geleid door het Amerikaanse IBM en het Franse Atos.

Defensie wil een ‘informatiegestuurde organisatie’ worden. In een moderne oorlog is het snel delen en duiden van enorme hoeveelheden data steeds belangrijker.

Vooralsnog ontbreekt het Defensie aan een ‘digitale snelweg’, een ruggengraat die deze uitwisseling van informatie in de hele organisatie mogelijk maakt.

Nieuwe aankopen zoals het gevechtsvliegtuig JSF, schepen en gevechtshelikopters kunnen nu lang niet optimaal functioneren.

Defensie heeft nog steeds geen militair internet, een beveiligde cloud waarin al het personeel kan werken. Militairen werken soms tijdens operaties noodgedwongen met hun gewone burgersmartphones…..

Lees verder bij de bron: Trouw


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Je verwacht het niet: Zuivering Oekraïense justitie treft MH17-onderzoek

Klacht over EU-geheimdoenerij rond Defensieagentschap erkend