in , ,

Miljoenen belastinggeld in rook op: Cruciaal IT-project bij Defensie dreigt te mislukken, militair moet burgersmartphones gebruiken

De ontwikkeling van een nieuw, cruciaal informatiesysteem bij is op een dood spoor beland.

Technologiebedrijf IBM heeft gedreigd honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het ministerie te verhalen, vanwege de problemen en vertraging bij de aanbesteding van dit project.

De krijgsmacht moet zo nog langer wachten op deze noodzakelijke vernieuwing, het ‘wapen van de toekomst’.

Dat blijkt uit interne documentatie in handen van Trouw, Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en EenVandaag.

De aanbesteding is verzand in getouwtrek tussen Defensie en de enige overgebleven deelnemer in de race om het contract: een consortium geleid door het Amerikaanse IBM en het Franse Atos.

Defensie wil een ‘informatiegestuurde organisatie’ worden. In een moderne oorlog is het snel delen en duiden van enorme hoeveelheden data steeds belangrijker.

Vooralsnog ontbreekt het Defensie aan een ‘digitale snelweg’, een ruggengraat die deze uitwisseling van informatie in de hele organisatie mogelijk maakt.

Nieuwe aankopen zoals het gevechtsvliegtuig JSF, schepen en gevechtshelikopters kunnen nu lang niet optimaal functioneren.

Defensie heeft nog steeds geen militair internet, een beveiligde cloud waarin al het personeel kan werken. werken soms tijdens operaties noodgedwongen met hun gewone burgersmartphones…..

Lees verder bij de bron: Trouw


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

blank

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

blank

Je verwacht het niet: Zuivering Oekraïense justitie treft MH17-onderzoek

blank

Klacht over EU-geheimdoenerij rond Defensieagentschap erkend