in , , ,

Miljoenennota: wat weten we nu al?

Het kabinet-Rutte III presenteert dinsdag zijn eerste Miljoenennota. Zoals inmiddels gebruikelijk lagen de hoofdlijnen van de financiële plannen van de regering voor het komende jaar al dagen voor Prinsjesdag op straat.

Een overzicht van wat tot dusver is uitgelekt:

Van de Nederlandse huishoudens gaat 96 procent er in 2019 op vooruit. Gemiddeld stijgt de koopkracht met 1,5 procent. Mensen met een laag loon, een uitkering of aanvullend bovenop de AOW krijgen er minder bij.

Het kabinet wil in 2019 opnieuw minder uitgeven dan er binnenkomt. Het begrotingsoverschot komt uit op 10 miljard , circa 1 procent van de totale omvang van de Nederlandse .

De komt volgend jaar naar verwachting op 2,6 procent. Wel kunnen bijvoorbeeld de en dreigende handelsconflicten een rem zetten op de groei.

Het kabinet trekt komend jaar extra geld uit voor (1,2 miljard euro), onderwijs (1,9 miljard euro), veiligheid (1 miljard euro) en (0,5 miljard euro).

De rechtspraak krijgt 40 miljoen euro extra om bestaande tekorten weg te werken. Daarmee voorkomt het kabinet dat de rechtbanken volgend jaar moeten bezuinigen.

Voor de publieke omroep maakt het kabinet eveneens eenmalig 40 miljoen euro vrij. Dat geld is bedoeld om een structureel gat in de begroting als gevolg van tegenvallende reclame-inkomsten te dichten.

Door het geleidelijk dichtdraaien van de gaskraan in Groningen loopt de schatkist volgend jaar 300 miljoen euro mis. Dat bedrag loopt op tot 1,5 miljard euro in 2023.

De woningcorporaties krijgen 100 miljoen euro extra te besteden. Dat komt bovenop de 100 miljoen die in het regeerakkoord al was afgesproken voor verduurzaming van sociale huurwoningen.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu

 

Naar mijn inziens klopt er niet veel van en zullen we er wederom weer op achteruit gaan. Denk aan van gas los, energie belastingzorgpremie, hypotheekrente aftrek, btw van 6% naar 9%, de lage rente die je krijgt en zo zijn er nog een paar op te noemen.

Dan hebben we de kwestie dividend nog lopen waarvan het bedrag ook steeds hoger wordt.

Zoals al sinds het aantreden van Rutte zijn we steeds meer betalen aan belasting.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Is de tweedeling van Nederland tussen rijk en arm een feit?

Kanker… Belachelijk winstcentrum voor uiteenlopende en veelvuldig gevestigde belangen