in , ,

Minister De Jonge schrapt privacyregel medische gegevens! Want corona en dan kan alles

Huisartsen- en eerstehulpposten vragen patiënten in het vervolg pas achteraf om toestemming voor het opvragen van sommige medische gegevens.

Patiënten moeten daarvoor eigenlijk vooraf groen licht geven, maar die regel moet in de wijken om opstoppingen bij de dokter te voorkomen, vindt ‘coronaminister' Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Huisartsen zetten graag van iedere patiënt een overzicht klaar van onder andere gezondheidsproblemen, medicijngebruik en allergieën.

Als de patiënt aanklopt bij een andere arts voor spoedeisende hulp, kan die deze informatie opvragen en hem beter en sneller helpen. Maar een patiënt moet wel toestemming geven om de gegevens beschikbaar te maken voor zulke gevallen.

Nu hebben pas 8 miljoen Nederlanders doorgegeven of dat mag.

De miljoenen anderen hebben misschien geen bezwaar tegen het delen van gegevens als de nood hoog is, maar staan wel zo te boek. Als een patiënt zich op een artsenpost meldt, moet hij of zij eerst antwoord geven op allerlei vragen.

Daardoor ontstaan volgens De Jonge “grote vertragingen”, vooral buiten kantooruren, en zouden posten kunnen vastlopen.

Lees verder bij de bron: Trouw


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Nederlandsche Bank: cashloze maatschappij op termijn voorstelbaar

Winkelier is nu ook politieagent: Geen 1,5 meter afstand in de winkel? 181 euro boete!