in , ,

Minister Schippers lijkt na Zorgwet-debacle de weg kwijt

Wat is er toch met Edith Schippers aan de hand? De -minister van Volksgezondheid lijkt dolende na de afwijzing van haar Zorgwet afgelopen december. Het loopt niet meer zoals ze wil. Zo kwam de onlangs met een wijzigingsvoorstel om te verbieden winst uit te keren. Het voorstel werd, ondanks Schippers’ sterke officiële afwijzing, aangenomen door alle partijen behalve de VVD en . Dit voorstel werd daarmee onderdeel van Schippers’ eigen wetsvoorstel om wanbetalers van de zorgverzekering aan te pakken. En ook dat kreeg een meerderheid. Nu ligt het gehele voorstel, inclusief het koekoeksjong van de SP, in de Senaat om 19 mei als hamersstuk te worden aangenomen. Schippers staat voor de keus: de wet intrekken of laten aannemen.

De minister heeft inmiddels uitstel aangevraagd voor juridisch advies, maar dat hoeven de senatoren niet te honoreren. Als er geen uitstel komt, zijn er nog maar twee smaken: intrekken of toekijken hoe het hamerstuk wordt aangenomen.

Trekt Schippers de wet in, dan kan ze het aanpakken van de wanbetalers ook wel vergeten, maar als ze toekijkt hoe de Eerste Kamer 19 mei haar wet aanneemt, zullen zorgverzekeraars straks geen winst mogen uitkeren. Een horror-optie voor de liberaal.

Ook op andere momenten lijkt Schippers te rommelen. Zo wilde ze aanvankelijk al in december het voorstel voor winstuitkering in de zorg (niet te verwarren met de wijziging van de SP, die gaat over zorgverzekeraars), tegelijkertijd met de Zorgwet aan de Senaat voorleggen. Maar nadat de Zorgwet sneuvelde, vroeg de geschrokken minister uitstel om extra juridisch advies in te winnen. Nog steeds heeft ze niet besloten of ze het voorstel alsnog tot stemming wil brengen.

Schippers lijkt haar power verloren. In januari zei de liberale bewindsvrouw, na het Zorgwet-debalcle, met een lijst van 21 maatregelen te komen om haar plannen alsnog door te voeren. Ze nam zich destijds voor die 21 voorstellen met de Tweede Kamer te bespreken. Niets meer van gehoord.

Is de minister geknakt door het sneuvelen van haar Zorgwet? Nota bene omdat drie Senatoren van coalitiepartner onverwacht dwarslagen. Ook het SP-voorstel, dat Schippers sterk ‘ontraadde’, kreeg de steun van de sociaaldemocraten. Misschien heeft Schippers er gewoon geen zin meer in, met de PvdA.

Lees verder via: Politalk.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Kans op 50% instorting euro in 2017, 100% in 2030’ – ‘Massa immigratie financiële nekslag voor Europa’

Uhhh, Euro Parlementariër Schulz: democratie vraagt tolerantie