in , , ,

Minister Schippers rekent zich te gemakkelijk rijk

De minister denkt dat ze fijn bezuinigt op de zorg. Maar de dokter beslist anders. Volgens het Centraal Planbureau rekent het kabinet zich te snel rijk wanneer het snijdt in het basispakket van de zorgverzekeringen. Fier aangekondigde besparingen worden in de praktijk maar voor de helft gehaald.

Van de 500 miljoen aan bezuinigingen op het basispakket die kabinetten sinds 2006 hebben aangekondigd, is naar schatting slechts 250 miljoen gerealiseerd. Bovendien houdt het kabinet nauwelijks bij wat de resulaten van de bezuinigingsplannen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Kees Vendrik, collegelid van de Algemene Rekenkamer, laakt het gebrekkige overzicht bij VWS:

“Wij moesten eerst zoeken naar goede gegevens over de gerealiseerde bezuinigingen, want die waren niet voor handen. Wij hebben tegen de minister gezegd: het ware logisch als je de realisatie van grote pakketmaatregelen wel volgt.”

Zelfs van ingrijpende bezuinigingen, zoals het schrappen van fysiotherapie uit het basispakket, blijkt niet te zijn bijgehouden wat de financiële effecten geweest zijn. Vendrik noemt het ‘niet verstandig’ dat systematische rapportage over dergelijke maatregelen uitblijft, aangezien die zijn bedoeld om financieel resultaat te behalen. De Rekenkamer constateerde eerder al dat de zorguitgaven slechts beperkt beheersbaar zijn.

Het half miljard aan besparingen die minister Edith Schippers bij elkaar al aankondigde, is maar voor de helft gehaald

Neem de patiënten met hoog cholesterol die en masse moesten overstappen naar goedkopere medicijnen. Aanvankelijk deden ze dat, maar binnen de kortste keren zaten veel patiënten weer aan de duurdere varianten. Met hulp van het doktersbriefje ‘heeft te veel last van de goedkope variant’. Resultaat: niet de verwachte besparing van bijna 100 miljoen , maar slechts 18 miljoen.

Soms gaat het beter: geeft inderdaad veel minder uit aan maagzuurremmers, vruchtbaarheidsbehandelingen en rollators. Maar neem dan de antidepressiva: wie maar een beetje in de put zit, zou die niet langer vergoed krijgen – 20 miljoen bezuinigen, rekende het kabinet een paar jaar geleden de Tweede Kamer voor. De echte winst was nul: men slikte gewoon door.

Beperking basispakket
Het half miljard aan besparingen die minister Edith Schippers () bij elkaar al aankondigde, is maar voor de helft gehaald. En haar doel om de komende jaren nog eens een kwart miljard te bezuinigen, zal vermoedelijk hetzelfde lot zijn beschoren.

Twee jaar geleden suggereerde het CPB al om het basispakket te beperken, een pleidooi dat enthousiast werd ontvangen bij Schippers’ VVD maar werd afgewezen door coalitiepartner PvdA en andere partijen. Het planbureau, dat gisteren de waarschuwing herhaalde dat de zorgkosten de komende kwart eeuw ongeveer verdubbelen, denkt dat de oplossing nog steeds in beperking van het basispakket ligt. Maar dan moeten dokters wel betere richtlijnen krijgen over de wijze waarop ze die beperkingen moeten uitvoeren met ‘gepaste zorg’. Alleen dan kan het kabinet het parlement een realistisch beeld geven van de bezuinigingen die eraan zitten te komen. Schippers beloofde gisteren beterschap: ze onderschreef direct de conclusies van het planbureau.

zorg

Gevolgen van strengere richtlijnen recepten

Soms kan een kordate bezuiniging wel direct opleveren, maar wordt dat bedrag goeddeels langs andere weg weer uitgegeven. Het planbureau noemt het voorbeeld van de ‘aanpassingsstoornis’, de psychische diagnose dat mensen niet in staat zijn hun leven weer op de rails te krijgen na een schokkende gebeurtenis. Dat kan op eigen kosten, redeneerde Schippers, en ze schrapte de stoornis. Dat leverde 83 miljoen op, maar psychologen bleven deze patiënten onder een andere diagnose behandelen. Hoe groot de besparing uitpakt, is daardoor onbekend.

 

Bron: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan Amsterdam
5 jaren geleden

Het niet volgen van de effecten van je beleid is altijd dom. Dan ben je echt met een feitenvrij miljardenballet bezig. Zo vraag ik me af of het bezuinigen op de fysiotherapie leidt tot beduidend meer uitgaven in de chirurgie en/of andere behandelingen. Maar het meest opvallende is dat men geen duidelijke keuzes kan maken. Men kan niet zeggen dat een bepaald medicijn geleverd mag worden voor een bepaalde maximum verkoopprijs. Men gelooft blijkbaar niet in de marktprijs als leidend principe, men onderhandelt liever, met alle gevolgen van dien. Men kan blijkbaar ook niet zeggen welke behandelingen wel, en welke niet in de basisverzekering zitten. Men is niet in staat om principiële beslissingen te nemen en die te laten uitvoeren door ministeries, met controle van rechters. Of om te zeggen voor het genezen van die kwaal mag zoveel uitgegeven worden, aan u als patiënt de keus door welke zorgprofessional. Liefst wel zo efficiënt mogelijk, het zijn tenslotte de euro’s van uw medeburgers. Regering en parlement doen een beetje aan kleuters denken, “Ikke zellef doen!!!”

Bijstandsfraude loont, grote zaken blijven liggen

Rapport GSK bevestigt verband vaccins en autisme