Mishandeling en vernedering in Virunga-park: ‘EU financiert geweld’

Het Virunga-park in Oost-Congo is het oudste natuurpark van , in 1925 gecreëerd door de Belgische kolonisator om de unieke gorilla-populatie en andere flora en fauna te beschermen.

Het park is vaak verfilmd vanwege de heroïsche strijd die de parkwachten met gevaar voor eigen leven leveren tegen stropers en gewapende milities, om gorilla’s te beschermen tegen uitsterving.

In een Netflix-documentaire is te zien hoe parkwachten machteloos staan als M23-rebellen in 2012 het park binnenvallen; in 2014 raakt de parkdirecteur, de Belgische prins Emmanuel de Merode, zelf zwaargewond bij een beschieting.

Maar is ook een andere kant van dit verhaal. Uit onderzoek van de Conflict Research Group van de Universiteit van Gent, de Duitse krant Die Tageszeitungen de NOS blijkt dat de naar schatting 3000 parkwachten zich schuldig maken aan talloze mensenrechtenschendingen.

De NOS sprak met dorpelingen die vertellen over fysieke en vernedering door parkwachten.

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Daar gaan we weer! Richtlijn kabinet: zorgpremie volgend jaar 3 euro per maand omhoog

Het is nog niet te laat om vrijhandelsakkoord en paard van Troje CETA te stoppen