in

Na bouwstop: EU-belastingbetalers moeten de sarcofaag voor Tsjernobyl financieren

2853412168 da6eef24c9 Tsjernobyl1

Een bouwstop bij de sarcofaag van Tsjernobyl heeft ertoe geleid dat de EU via de EBRD het risico overneemt. Daarmee is het de Oekraïne en de exploitanten van de kerncentrale gelukt om de kosten van het wanbeheer volledig op de niet betrokken EU-burgers af te wentelen. Nu willen de Amerikanen in de Oekraïense atoomeconomie stappen – een riskant plan, omdat Russische en Amerikaanse componenten niet perfect met elkaar harmoniëren.

De EU en nog 41 andere landen hebben tot nu toe ongeveer 1,5 miljard euro belastinggeld in de bouw van de sarcofaag van de kerncentrale Tsjernobyl gestoken. In het begin van het project in het jaar 2007 werden de kosten geraamd op 622 miljoen euro. Deze waren daarna gestegen tot 1,54 miljard euro. Het Franse consortium Novarka kreeg de bouwopdracht.

Het project loopt onder de naam Shelter Implementation Plan (SIP). Maar vanwege geldgebrek en kostenoverschrijdingen werd het project enkele maanden geleden stilgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van de milieuorganisatie Greenpeace.

De EBRD meldde begin december echter dat zij 350 miljoen euro voor het afbouwen van de sarcofaag van Tsjernobyl ter beschikking zou stellen. De totale kosten voor de bouw van de sarcofaag zouden inmiddels 2,15 miljard euro bedragen. Het project dient in 2017 afgesloten te zijn, bericht de EBRD in een mededeling.

De G7 en de Europese Commissie hebben al 165 miljoen euro ter beschikking gesteld. De G7 wil volgend jaar een donorconferentie in het leven roepen om nog eens 100 miljoen euro voor het Tsjernobyl-project in te zamelen.

Lees verder via E.J. Bron.

 

Foto via Martijn.Munneke cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
14655967386 b1278a1c1b mh171

Nabestaanden MH17 zeggen vertrouwen in Rutte op: VN moet het Nederlands onderzoek overnemen

5485196197 9923604fcb ivo opstelten2

Opnieuw brief naar Kamer over aangifte tegen pedo-vriend Opstelten