in , ,

Na drugs ook ganzengedoogzones: een slimme vogel die dat begrijpt…

Na jarenlang polderen klapte het Ganzenakkoord, een bureaucratische manier om landelijk de opvang van de in aantallen verveelvoudigde winter en zomerganzen te huisvesten in : waarbij je door lang polderen probeert jagers, bestuurders, boeren én anti-jachtactivisten van Vogelbescherming Nederland op één onverenigbare lijn te krijgen, terwijl de ganzen tegelijk gewoon lekker hun eigen gang gaan Gak! Vrije natuur laat zich niet achter een bureau besturen.

Nu heeft iedere provincie apart zijn eigen ganzenbeleid met wel/niet opvang of rustgebied in de winter, wel/niet jacht: je moet wel een erg slimme gans zijn om nog te weten waar je in welk weiland in Nederland nu welkom bent of ongewenst, ook binnen provincies hanteert iedere terreineigenaar weer zijn eigen mores.

RZ14ganzengedoogzone

Alsof natuurbeleid nog niet ingewikkeld genoeg was in Nederland, trof ik gisteren in de Workumer Waard, een zogenaamd ‘ganzenopvanggebied' de ultieme verwarring in het zelfde weiland. Op één bordje staat dat je ganzen niet mag verontrusten van 1 februari tot 1 april vanaf 16:30. Dan je al: hoe weten die ganzen dat ze vanaf 1630 ongestoord kunnen neerstrijken en grazen, en of het al 1 februari is. Maar dan 10 meter verderop blijkt dat ze ook al vanaf oktober welkom zijn, en wel de hele dag.  Zo zou bij mij als gans ook de motivatie vergaan me nog aan de regels te houden.

RZ14ganzengedoogzone2

Nog lastiger is hoe een gans nu het reguliere weiland binnen de dijk bij Workum kan onderscheiden van een opvang-weiland, dat naar alle kenmerken exact lijkt op het weiland buiten de dijk dat weer natuurgebied heet en ganzenopvang. Zie foto: de Workumerwaard, natuurgebied van het Fryske Gea is gewoon weiland.

RZ14ganzengedoogzone3

Lees verder via Climategate.nl.

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WTF!?: Hans van Baalen verkiezingswaarnemer in Oekraïne

MUST SEE: Meisje van 6 en jongen van 9 leert u het zin van het leven