De nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 vragen zich af waarom Nederland na de vergiftiging van twee personen in Groot-Brittannië, Russische diplomaten uitzet, terwijl er niets gebeurde na de vliegramp waarbij 298 inzittenden omkwamen. Bij beide incidenten lijkt rusland immers betrokken. Dat zegt Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 tegen RTL Nieuws.
De stichting plaatste vanavond een tweet met die vraag.
Kan iemand ons uitleggen waarom massaal diplomaten worden uitgezet na een aanslag door RF op 2 russen en niet één uitzetting na aanslag op 298 burgers, waarbij RF betrokken lijkt?
— Stichting Vliegramp MH17/MH17 Disaster Foundation (@StichtingMh17) March 26, 2018
De afgelopen tijd zetten veel landen Russische diplomaten uit, naar aanleiding van de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Groot-Brittannië. Engeland zette als reactie daarop diplomaten uit, vandaag volgden de Verenigde Staten en ook Nederland.
“Kan iemand ons uitleggen waarom nu wel diplomaten worden uitgezet na de moord op twee Russen, terwijl na de moord op 298 onschuldige burgers niemand wordt uitgezet. Leg dat eens uit. Want wij vinden dat moeilijk te begrijpen. Iedereen die ons dat kan uitleggen, is welkom”, zegt Ploeg.
Russische betrokkenheid
Ploeg onderstreept dat het onderzoeksteam naar de ramp, het JIT, aantoonde dat de raket waarmee het toestel van Malaysia Airlines-vlucht op 17 juli 2014 werd neergehaald, afkomstig was uit Rusland. “Dus er lijkt Russische betrokkenheid.”
Bij de vergiftiging is die volgens Ploeg nog niet aangetoond. “Er is geen rechtszaak geweest. Niets.”
Reactie rutte
Premier Mark Rutte vindt dat de vergelijking niet opgaat. Nederland moet zich in de MH17-kwestie neutraal opstellen, omdat anders het onderzoek naar de vliegramp in diskrediet wordt gebracht, houdt hij vol.
“Als wij zouden vingerwijzen naar één land, dan neemt de kans af dat we de daders ooit voor het gerecht krijgen”, stelt Rutte. “Als het openbaar ministerie zou zeggen: doe A of doe B, dan doen we dat. Maar we gaan niet zelf dat doen, want dan schaden we het onderzoek.”