in ,

NASA: smeltende Groenlandse gletsjer heeft ommezwaai gemaakt en is weer gegroeid

2833816254 a7028026a9 Jakobshavn

NASA-onderzoek toont aan dat de Jakobshavn-gletsjer, de snelstvloeiende en snelst dunner wordende gletsjer van Groenland, de afgelopen 20 jaar een onverwachte ommekeer heeft gemaakt. Jakobshavn stroomt nu langzamer, wordt dikker en stijgt op naar de oceaan in plaats van verder het binnenland in te trekken.

De onderzoekers concluderen dat de vertraging van deze gletsjer, bekend in de Groenlandse taal als Sermeq Kujalleq, plaatsvond omdat een oceaanstroom die water naar het oceaankant van de gletsjer brengt, in 2016 veel koeler werd. Watertemperaturen in de buurt van de gletsjer zijn nu kouder dan ze zijn sinds het midden van de jaren tachtig.

In een onderzoek dat vandaag in Nature Geoscience is gepubliceerd, melden Ala Khazendar van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië, en collega’s de verandering in het gedrag van Jakobshavn en traceren de bron van het koelere water naar de Noord-Atlantische Oceaan meer dan 600 mijl (966 kilometer) ten zuiden van de gletsjer. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van de Oceans Melting Greenland (OMG) -missie van de NASA en andere observaties.

De wetenschappers waren zo geschrokken om de verandering te vinden, zei Khazendar:

“In eerste instantie geloofden we het niet. We hadden vrijwel gedacht dat Jakobshavn gewoon zou doorgaan zoals het de afgelopen 20 jaar was. “

De OMG-missie heeft echter drie jaar op rij koud water bij Jakobshavn geregistreerd.

De onderzoekers vermoeden dat het koude water in beweging werd gezet door een klimaatpatroon dat de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) wordt genoemd, waardoor de noordelijke Atlantische Oceaan om de vijf tot 20 jaar langzaam tussen warm en koud schakelt. Het klimaatpatroon vestigde zich onlangs in een nieuwe fase en koelde de Atlantische Oceaan in het algemeen af. Deze verandering ging gepaard met wat extra afkoeling in 2016 van het water langs de zuidwestkust van Groenland, dat langs de westkust stroomde en uiteindelijk Jakobshavn bereikte.

Wanneer het klimaatpatroon weer omslaat, zal Jakobshavn hoogstwaarschijnlijk beginnen met versnellen en dunner worden.

Josh Willis van JPL, de hoofdonderzoeker van OMG, legde uit:

“Jakobshavn krijgt een tijdelijke breuk met dit klimaatpatroon. Maar op de lange duur zijn de oceanen aan het opwarmen. En het zien van de oceanen heeft zo’n enorme impact op de gletsjers is slecht nieuws voor de ijskap van Groenland. “

Watertemperatuur en weer

Jakobshavn, gelegen aan de westkust van Groenland, verbruikt ongeveer 7 procent van de ijskap van het eiland. Vanwege de omvang en het belang ervan voor de zeespiegelstijging observeren wetenschappers van de NASA en andere instellingen het al vele jaren.

Onderzoekers veronderstelden dat de snelle terugtrekking van de gletsjer begon met het verlies van de ijsplank in de vroege 2000s – een drijvende verlenging van de gletsjer die de stroom vertraagt. Wanneer ijsplaten desintegreren, versnellen gletsjers vaak als reactie. Jakobshavn versnelt elk jaar sinds hij zijn ijsplaat heeft verloren en zijn voorkant (waar het ijs de oceaan bereikt) is teruggetrokken. Het heeft zoveel ijs verloren tussen 2003 en 2016 dat de dikte, van boven naar beneden, met 500 voet (152 meter) afnam.

Het onderzoeksteam combineerde eerdere gegevens over oceaantemperatuur met gegevens van de OMG-missie, die de oceaantemperatuur en het zoutgehalte rond het hele eiland gedurende de laatste drie zomers heeft gemeten. Ze ontdekten dat water in Jakobshavns fjord in 2016 afkoelde tot temperaturen die sinds de jaren tachtig niet meer voorkwamen.

“Het opsporen van de oorsprong van de koude wateren voor Jakobshavn was een uitdaging”, verklaarde Ian Fenty van JPL, een co-auteur van de studie. “Er zijn genoeg waarnemingen om de afkoeling te zien, maar niet echt genoeg om erachter te komen waar het vandaan kwam.”

Met behulp van een oceaanmodel genaamd Estimating the Circulation en Climate of the Ocean (ECCO) om de gaten op te vullen, volgde het team het koele water stroomopwaarts (in zuidelijke richting) naar een stroming die water vervoert rond de zuidpunt van Groenland en noordwaarts langs de westkust. In 2016 werd het water in deze stroom met meer dan 2,7 graden Fahrenheit (1,5 graden Celsius) gekoeld.

Hoewel de laatste paar winters relatief mild waren in Groenland zelf, waren ze veel kouder en winderiger dan normaal aan de Noord-Atlantische Oceaan. Het koude weer viel samen met de schakelaar in het klimaatpatroon van de NAO. Onder invloed van deze verandering is de Atlantische Oceaan in de buurt van Groenland gekoeld met ongeveer 0,5 graden Fahrenheit (1 graad Celsius) tussen 2013 en 2016.

Deze over het algemeen koelere omstandigheden vormden het begin van de snelle afkoeling van de oceaanstroom in het zuidwesten van Groenland begin 2016. De koelere wateren kwamen die zomer bij Jakobshavn aan, op hetzelfde moment dat Jakobshavn dramatisch vertraagde.

Het team vermoedt dat zowel de wijdverspreide Atlantische afkoeling als de dramatische afkoeling van de wateren die de gletsjer bereikten, werden aangedreven door de verschuiving in de NAO. Als dat zo is, is de koeling tijdelijk en warm water keert terug wanneer de NAO opnieuw naar een warme fase schakelt.

Grotere implicaties

Het opwarmklimaat heeft het risico op smelten voor alle landijs wereldwijd vergroot, maar veel factoren kunnen de snelheid van ijsverlies versnellen of vertragen. “Bijvoorbeeld,” zei Khazendar, “de vorm van het bed onder een gletsjer is erg belangrijk, maar het is geen bestemming. We hebben aangetoond dat oceaantemperaturen net zo belangrijk kunnen zijn. ”

Tom Wagner, NASA-onderzoeker van het hoofdkwartier voor de cryosfeer, die niet betrokken was bij de studie, zei: “De OMG-missie gebruikte nieuwe technologieën die ons in staat stelden een natuurlijk experiment te observeren, net als in een laboratorium, waar variaties in de oceaan mogelijk zijn temperaturen werden gebruikt om de stroming van een gletsjer te beheersen. Hun bevindingen – vooral over hoe snel het ijs reageert – zullen van belang zijn bij het voorspellen van de zeespiegelstijging in zowel de nabije als verre toekomst. ”

De paper over het nieuwe onderzoek in Nature Geoscience is getiteld “Interruption of two decades of Jakobshavn Isbrae acceleration and thinning as regional ocean cools” Naast JPL zijn co-auteurs ook op Remote Sensing Solutions in Barnstable, Massachusetts, en de Universiteit van Utrecht in de Nederland.

Lees verder bij de bron: Watts Up With That?

Photo by kriskaer cc

Wederom: zo ziet u maar weer, dat is de natuur en die doet wat hij/zij/het wil. Doen we niets aan.

Stijging zeespiegel schiet ook al niet op: 7,2 cm gedaald afgelopen jaar

Het toekomstig weerbeeld? Geloof het of niet maar het wordt kouder!

 

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
financiering 1553521203

Geheime financieringen door multinationals is voor Brussel geen probleem

car gps 1553595149

EU maakt vanaf 2022 iedere nieuwe auto een rijdende gevangenis