in

NATO daagt Rusland uit met grote grootscheepse militaire oefening

Het spierballen gedoe aan de grenzen tussen Europa en Rusland neemt toe. Nu Russische militaire vliegtuigen de laatste tijd erg actief zijn aan de grenzen met Estland, Litouwen en Letland, wil ook de NAVO tonen dat het de verdediging van zijn lidstaten ernstig neemt.

Daarom sturen de Verenigde Staten in het kader van een grootscheepse militaire oefening drieduizend soldaten en meer dan honderd tanks en andere militaire voertuigen naar de Baltische staten.

https://www.youtube.com/watch?v=MzIimX8gt9g

 

In februari maakte het westerse militaire bondgenootschap Navo bekend de grenzen tussen zijn lidstaten en Rusland te willen versterken door een snelle interventiemacht van vijfduizend soldaten te creëren. Die troepen worden aangestuurd vanuit commandocentra in Oost-Europa.

Vooral in de Baltische staten heerst er onrust over een mogelijke Russische invasie sinds pro-Russische troepen het oosten van Oekraïne bezet houden. Tot het begin van de jaren negentig maakten Estland, Litouwen en Letland deel uit van de Sovjetunie. Elf jaar geleden werden de landen lid van de Navo en de Europese Unie.

Operatie Atlantic Resolve

sinds april vorig jaar houdt de Navo onder de codenaam Atlantic Resolve ook militaire oefeningen in de Oost-Europa. Een akkoord uit de tweede helft van de jaren negentig tussen het westerse bondgenootschap en Rusland verbiedt de permanente aanwezigheid van Navo-troepen op het grondgebied van de Baltische staten.

De drieduizend militairen die nu door de Verenigde Staten in de regio worden ontplooid, zullen dan ook slechts drie maanden ter plaatse blijven. Een bron bij het Amerikaanse leger bevestigde tegenover het persbureau AFP echter dat de tanks en het andere militaire materieel langer ter plekke zullen blijven.

De Russische televisiezender RT heeft een video gepubliceerd waarop te zien is hoe een vrachttrein met Amerikaanse tanks, Bradley-gevechtsvoertuigen, andere militaire voertuigen en munitie door het Dalbe-station in Letland rijdt. Dat station ligt op slechts 300 kilometer van de grens met Rusland.

“Voor vrijheid moet gevochten worden, vrijheid moet verdedigd worden,” aldus de Amerikaanse generaal John O’Connor, verantwoordelijk voor de levering van tanks via de Letse haven Riga. “De levering van deze tanks toont onze wil aan president Poetin en Rusland om collectief samen te werken. Het militaire materieel zal blijven zolang als nodig om de Russische agressie af te schrikken.”

De Verenigde Staten zouden de militaire oefening graag uitbreiden van de Baltische staten tot aan de Zwarte Zee. Roemenië en Bulgarije hebben al ingestemd een zuidelijke flank te vormen. Tsjechië en Georgië overleggen volgens een Amerikaanse legerbron momenteel eveneens hun deelname.

 https://twitter.com/USNATO/status/574940507815673856

‘Navo negeert diplomatie’

“Rusland beschouwt de Navo-operatie niet als een bedreiging,” liet de Russische defensieminister Anatoly Antonov weten. “Wel toont de Navo de diplomatie te negeren en de situatie in Oekraïne te misbruiken om zich dichter bij de Russische grenzen te installeren.”

“In plaats van verenigd op te treden om het kwade te bestrijden, in de eerste plaats terrorisme, trekt het westen nieuwe scheidingslijnen om niet-welgevallige staten te isoleren. Vandaag is Rusland het gekozen doel.”

Estland antwoordde na eerdere klachten van Rusland over een Navo-oefening op 300 meter van de Russische grens dat het zijn troepen naar eigen goeddunken over zijn nationale grondgebied kan verplaatsen. Dat is exact hetzelfde argument dat Rusland steeds gebruikt wanneer het beschuldigd wordt van militaire opbouw aan zijn grenzen.

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by Ministerie van Buitenlandse Zaken


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Daar gaan we weer: Het jobcenter, ditmaal gaan we Pitchen. Toestanden in de bijstand, deel 4

Gewoon omdat het kan: Mogelijk pijlsnelle terugkeer Teeven