in , ,

Natte scheten: “Economie trekt aan, werkeloosheid daalt, schulden weg”

trickle down economics

De nationale verkiezingen naderen met rasse schreden, de volgende Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 15 maart 2017. In de peilingen loopt ondertussen de PVV van Geert Wilders steeds maar verder uit op haar concurrenten: de huidige regeringspartijen (VVD & PvdA) samen met de ‘gedoogpartijen’ van het kabinet.

En alhoewel peilingen nadrukkelijk niet meer dan dagkoersen betreffen, onverlet blijft zonneklaar: het initiatief en momentum ligt bij ‘de populisten’ van Geert Wilders. En dat geeft serieuze problemen aan de partijen van Mark Rutte en Lodewijk Asscher, samen met hun politieke vrinden van D66, GL, en CDA. Dus er moet iets gebeuren!    

En wat bedenk je dan?

In een een-tweetje, deze keer met het CPB: ‘De seinen staan op groen’, ‘de economie trekt aan(Link: via Telegraaf), ‘de werkeloosheid daalt sterker dan eerder gedacht(Link: via RTL), en als bonus kan ‘het kabinet op miljarden dollars aan meevallers rekenen’! Bovendien over bonus gesproken: De huizenmarkt draait als een tierelier en huizenverkopers wordt het verkoopbord uit de handen getrokken, nog voordat het in de voortuin staat. Er zijn alleen maar winnaars!

Nou, wie gaat er niet op zulke ‘kanjers’ stemmen op 15 maart volgend jaar? Misschien zij die reeds te vaak zijn voorgelogen door het zittende kabinet? Misschien zij die andermaal niet zullen profiteren van deze vermeende economische euforie? Of staat  ‘economische progressie’ simpelweg niet meer als belangrijkste stemcriterium op ons wensenlijstje? Want in dat geval zou het CPB bericht van vandaag niet meer dan een natte scheet betreffen en raakt minister Dijsselbloem kennelijk andermaal opgewonden van uitzonderlijk natte scheten! (Link: via Powned)

 

Duitsland 2

Duitsland

Het lijkt in elk geval niet onverstandig daarom ook eens de situatie bij grote buur Duitsland te aanschouwen. Duitsland is immers het land waar de economie nog beter presteert dan in Nederland. (En Frau Merkel met de dag ook angstiger naar de verkiezingen uitkijkt, omdat het Duitse zusje van de PVV, de AfD, in het algemeen ook daar met de dag sterker uit de peilingen naar voren komt.

Het toeval wil dat gisteren het Duitse Pers Agentschap (DPA) met het volgende bericht naar buiten kwam:

“Grote kloof tussen goedverdieners en laagverdieners.”

Goedverdieners krijgen in Duitsland voor hun arbeid gemiddeld vier keer zoveel uurloon dan laagverdieners uitbetaald. Dit verschil is in Zweden het kleinst.

Goedverdieners (bovenkant van de arbeidsmarkt) krijgen in Duitsland voor hun arbeid 4x het uurloon van laagverdieners.  (onderkant arbeidsmarkt). Daarmee ligt Duitsland volgens een statistiek van Eurostat in het middensegment van Europa, wat betreft de verschillen tussen hogere en lagere uurlonen. (De bovenste en laagste 10% uit het algeheel loonspectrum). In Zweden verdienen de goedverdieners ongeveer het dubbele van de laagverdieners. In Polen het vijfvoudige.

Omdat de Duitse economie nog beter dan de Nederlandse draait,  kan derhalve niet anders worden geconcludeerd, dan dat economische euforie geen enkele garantie op beterschap geeft aan hen, die juist het meest hebben geleden onder ‘het kabinet Rutte-Samsom’ en steeds de hoogste prijs hebben betaald. En nog steeds betalen.

Wil dit kunnen veranderen zullen daarom vooraleerst fundamentele kwesties moeten worden aangepakt. Die fundamentele kwesties hoeven we niemand voor te tekenen.

Volgens het laatste ontwerp van de berekening van de ‘armoede- en rijkdom- monitor’ van de Duitse regering, vielen in 2015 bij elkaar 2,05 miljoen huishoudens in de categorie ‘huishoudens in schulden’ door meer uitgaven dan inkomen (4,17 Miljoen personen).

 

Armoede2

 

Oorzaak van die schulden betreft steeds vaker: “Einkommensarmut”(te weinig inkomen om van te kunnen leven). Het aantal van deze schuldenaren, zowel personen als huishoudens in Duitsland, is in de laatste jaren steeds maar verder gestegen, zo berichtte “Bild” vandaag.

Opgelet: Dit gaat over jaren dat de Duitse economie nog veel beter dan de Nederlandse draaide, zoals vandaag in bejubeling voorspeld.

In 2013 lag het aantal van huishoudens in schulden nog op 1,97 miljoen. “Een trend die in 2006 is aangevangen, zet zich voort”, citeert de krant uit een overheidspublicatie. Bovendien is het aantal Duitse daklozen sinds 2006 steeds verder gestegen, naar 80.000 vandaag. 335.000 Mensen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats.

Voetnoot: Wanneer wij opnieuw economische groei gaan financieren met schulden, bijvoorbeeld door het massaal kopen van huizen middels hypotheken, dan zijn we weer precies terug bij de reden waarom de Kredietcrisis in 2007 juist losbarstte. En dat geeft dan een ‘optimistisch toekomstperspectief’?

 

Scheet 2

Lees verder via de Bron: Nachthemel.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8125637501 1c0d0b7485 eurofighter

Eurobonds nee, eurobommen ja?

8478769726 12701103f7 sheeple e1480239599550

Nepnieuws, de nieuwe MSM-mediacampagne