in , , ,

Nederland 2019: ‘Veel arme ouderen dragen hun lot in stilte’

Alexas_Fotos / Pixabay

Steeds meer ouderen moeten sappelen om rond te komen. Mensen die moeten leven van alleen AOW of van AOW met een klein pensioentje knopen maandelijks met veel moeite de eindjes aan elkaar. “Zij dragen hun lot vaak in stilte”, was één van de constateringen tijdens een rondetafelbijeenkomst over onder ouderen in de .

Liefst een derde van alle gepensioneerden heeft moeite met rondkomen en 21 procent maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Dat blijkt uit cijfers van het Nibud.

Armoede onder ouderen is een kwestie die niet veel aandacht krijgt, ondanks dat het een groeiend probleem is.

Volgens het Nibud komen vooral gepensioneerden met lagere inkomens, huishoudens met uitsluitend een AOW-, huurders, voormalig zelfstandigen en gescheiden personen moeilijk rond. Over deze problematiek werd vandaag, op initiatief van , in de Tweede Kamer een rondetafelbijeenkomst gehouden om de problemen van armoede onder ouderen zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Daar kwamen diverse instanties die geconfronteerd worden met armoede onder ouderen en instanties die de problematiek kunnen duiden aan het woord.

Leven op bijstandsniveau

Eén ervan is dat huishoudens met alleen AOW maar net boven bijstandsniveau leven, en dat ook nog eens langdurig. Een ander aandachtspunt is dat 46.500 oudere huishoudens aanvulling krijgen op hun (onvolledige) AOW-uitkering.

“Deze groep leeft dus écht op bijstandsniveau”, aldus Hans van Dijk.

daalt

Bovendien daalt de koopkracht van ouderen omdat AOW en de pensioenen al jaren niet worden geïndexeerd terwijl de vaste lasten wel stijgen.”

Lees verder bij de bron: 50plus


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Sorry klimaatalarmisten maar de meetstations in Antarctica laten ook al geen opwarming zien!!

Het nieuwe normaal: 16 allochtonen mishandelen 2 Nederlanders in Heemskerk